Korisnik:Zblace/Ukratko o prenosima sa HR-BS-SR na SH Wiki

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Ukratko o prenosima sadržaja sa HR, BS i SR Wikipedija na SH ...

Kontekst[uredi | uredi kod]

Budući da je tekstualni sadržaj na Wikipedijama pod harmoniziranim slobodnim i otvorenim licencama, dozvoljeno je slobodno korištenje između različitih instanci, s time da se u sažetku izmjene navede da je članak preuzet i sa koje Wikipedije. Situacija sa medijskim sadržajima je malo kompliciranija zbog raznorodnosti licenci i iznimnih dopuštenja...

SH Wikipedija se nerijetko spominje kao manje aktivna u razvoju orginalnih sadržaja od ostalih jer se veliki sadržaja razvio na HR, BS i SR Wikipedijama pa je prenešen na SH. To je istina, no i sve 3 wikipedije su započele izdvajanjem iz SH koja je u početku bila jedina izvorna.

Prenos sadržaja može biti više ili manje smislen i relevantan.

Argumenti[uredi | uredi kod]

Protiv[uredi | uredi kod]

Neki argumenti protiv (polu) automatskog kopiranja:

  • Promocija potpuno istih i izoliranih stranica/sadržaja (bez prilagodbe kontekstu i veza sa lokalnim sadržajima), naime većina ljudi dođe do Wikipedija stranica traženjem kroz Google, te vide samo kratko ono što im treba taj tren, pa je i (skoro) potpuno svejedno na kojoj Wikipediji takav sadržaj nađu ako on nije dobro ugrađen u tu Wikipediju (polinkan sa drugim člancima i lokalno kategoriziran).

Za[uredi | uredi kod]

Neki argumenti za usmjereno i ciljano prenošenje:

  • Kompletiranje tematski povezanih skupova stranica/sadržaja (sa akumulativnim pristupom i međusobnim povezivanjem), je moguće relativno brzo i jednostavno dodati stranice/sadržaje za potrebe kompletiranja, koje bi na drugima zahtjevalo bitno više rada.
  • Razvoj sadržaja u neutralnijoj okolini (bez dominantnog identiteta i dinamike), je posebno relevantno za teme koje uključuju političke teme, društvene fenomene, povijest i kulturne interpretacije oko kojih postoje tenzije.

Kako prebacivati sadržaj[uredi | uredi kod]

Budući da SH uključuje sadržaje pisane na svim jezičnim standardima HBS spektra, ovdje je moguće i doslovno kopiranje teksta. Kad ne bi postojale razlike u praktičnoj inplementaciji tehnike to bi bilo dovoljno, ali za dobru praksu treba uraditi još malo pažljivijeg i usmjerenog rada oko prenosa.

Stranice[uredi | uredi kod]

Načini za prenos stranice ili dijela:

  • Najjednostavniji i najbolji je kopiranje izvornog koda stranice iz postojeće u novu stranicu na SH, pri čemu treba staviti u sažetak od kuda je izvor (idealno bi bilo ostaviti trag i na izvoru da postoji kopija ovdje). Takvim prenošenjem se pravi sirova kopija koja onda treba i prilagodbu, bar kategorija i šablona koji se možda drukčije zovu ili koriste ovdje, ali moguće i linkova.
  • Kopiranje tekstualnog sadržaja stranice je početnicima koji koriste isključivo vizualni editor možda jednostavnije (posebno ako je riječ o parcijalnom prenosu), ali zahtijeva i novo generiranje referenci/izvora!

Preusmjeravanja[uredi | uredi kod]

Veliki broj stranica imaju i preusmjeravanja koja vode na njih (najčešće alternativni načini pisanja imena, ali i drugi) koje bi također trebalo replicirati i na SH. Dodatno bi bilo dobro napraviti i preusmjeravanje sa ćirilične na latiničnu verziju i obratno (ovisno od orginala).

Povezivanja kroz Wikidata.org[uredi | uredi kod]

Nakon prenosa stranice važno bi bilo istu povezati kroz Wikidata.org na SH sa svim ostalim Wikimedija instancama tog pojma. Ovo se može izvesti i direktno kroz Wikipediju sa akcijom na samom dnu glavnog ljevog menija označenog sa 'Na drugim jezicima'...

Slike i drugi medijski zapisi[uredi | uredi kod]

Načini za prenos slika:

  • Najbolji način prenosa slika je polu-automatsko eksportiranje na Commons.wikimedia.org server (zajednički spremnik), kako bi slike bile dostupne svim projektima Wikimedija i šire, ali ono nije moguće za tzv. slike tzv. fair-use tj. poštene upotrebe (u niskim rezolucijama i to samo kada ne postoje druge) koje imaju ograničenja za korištenje samo unutar pojedinih Wikipedija te ih se treba prekopirati.
  • Kopiranje se sastoji od skidanja slike na lokalni uređaj i postavljanje na SH, s tim da treba doslovno jednako opisati i referirati sliku.
  • Slično vrijedi i za druge medijske zapise, uz eventualno moguće komplikacije za .mp3 za koje trebate posebna dopuštenja ili ovlasti.