Korintski savez

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Korintska liga)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Makedonsko kraljevstvo nakon smrti Filipa II (crveno). Države-članice Saveza su označene žuto.

Korintski savez, ponekad navođen i kao Helenski savez bio je federacija starogrčkih polisa koje je zimi 338/337. pne. osnovao makedonski kralj Filip II. Članovi saveza su imali pravo zadržati vlastite ustave, ali su, s druge strane, bili dužni spriječiti svaki čin agresije, odnosno davati određeni broj vojnika u zajedničku stajaću vojsku, srazmjerno svojoj veličini. Savez je imao zajedničku skupštinu - sinedrij - koji se sastajao u Korintu. Filip II je odmah po osnivanju od strane sinedrija imenovan komandantom vojske.

Razlog zbog koga je Filip osnovao Savez bilo je nastojanje da sebi osigura saveznike pred predstojeći pohod na Perzijsko Carstvo, s kojim je u doba kralja Artakserksa III došao u sukob zbog perzijske pomoći gradu Perintu na trakijskoj obali. Filip je kao razlog za povod naveo odmazdu za pustošenja koje su Perzijanci počinili po Grčkoj za vrijeme grčko-perzijskih ratova 480. pne.

S druge strane, Filipu je Savez također služio i kao sredstvo održavanja makedonske hegemonije nad Grčkom, uspostavljene nakon što su u bitci kod Heroneje poraženi njegovi glavni suparnici Atena i Teba. Savez je tako Filipu dozvolio da drži makedonske garnizone u Korintu, Tebi i Ambrakiji. Jedini polis koji nije pristao ući u Savez te tako očuvao nezavisnost bila je Sparta.

Nakon Filipove smrti se dio članica Saveza pobunio, ali je tu pobunu surovo ugušio Aleksandar Veliki, pa je Korintski savez sudjelovao u njegovom pohodu na Aziju.

V. također[uredi | uredi kod]