Kontumacija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Kontumacija je termin vezan za šah.

To je kazna koju sudija izriče igraču za određene prekršaje Pravila igre FIDE. Ona može biti izrečena momentalno (zakašnjenje igrača na partiju veće od jednog sata, nedisciplina itd), ali i postupno - nakon dve opomene (npr. ako igrač ne zapisuje poteze ili ako ih zapisuje protivno Pravilima igre FIDE). Takođe se kontumacijom naziva i slučaj kada učesnik turnira ne dođe na neko kolo. Učesnik koji izgubi tri partije kontumacijom isključuje se sa turnira, ako turnirski pravilnik ne određuje drugačije.

U turnirsku tabelu, bod izgubljen kontumacijom upisuje se sa „-“, a dobijen kontumacijom, odnosno bez igre, sa „+“. Bodovi dobijeni kontumacijom ne računaju se za titule i kategorije. Međutim, ako neki igrač dobije partiju zato što mu je protivnik zakasnio više od jednog sata ili nije došao na partiju, računaće se kao odigrana partija.

U ekipnim takmičenjima, kontumacirana ekipa gubi sa nula poena, a protivnička dobija poene u zavisnosti od sistema po kom se igra. Tako se npr. na turniru po švajcarskom sistemu ekipi koja je dobila meč kontumacijom dodeljuje pola boda više od 50% za meč do 6 tabli, bod više ako se igra na 7-12 tabli, a 1½ bod više ako se igra na 13 ili više tabli. Ekipa koja na takmičenju po švajcarskom sistemu izgubi jedan meč kontumacijom, isključuje se sa turnira. Kod Bergerovog sistema protivnik kontumacirane ekipe dobija najveći broj poena koji je protiv te ekipe do tog trenutka dobila bilo koja druga ekipa.

Postoji razlika između kontumacije i neodigrane partije. Ako neki igrač odustane sa turnira po Bergerovom sistemu tri kola pred kraj, njegovi protivnici će dobiti bodove koji će se računati za plasman, ali ne i za kategorije i titule. Ako, međutim, igrač bude kontumaciran zbog nepridržavanja Pravila igre FIDE, njegovom protivniku će se bod računati u svakom slučaju.

Vidi još[uredi | uredi kod]