Konstriktivni perikarditis

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Konstriktivni perikarditis (lat. pericarditis constrictiva) je bolest srčane maramice (perikarda), kada ona usled zadebljanja i klacifikacije postane čvrsta i u vidu oklopa obavija srce. Ovakav oklop u velikoj meru ograničava rad srca, pogotovo u dijastoli, periodu kada se srce širi i prima krv, jer usled ovog tvrdog oklopa srce ne može da se dovoljno raširiti odnosno primiti veliku količinu krvi. Bolest ze još zove u srce u oklopu ili nem. Panzerherz.

Uzroci[uredi | uredi kod]

Konstriktivni perikarditis nastaje kao kasna faza hroničnog zapaljenja srčane maramice, perikarditisa. Inače perikarditis mogu izazvati bakterije, tuberkuloza, zračenje, uremija, virusne infekcije, posle hiruških intervencija na srcu, tumori itd. Konstriktivni perikarditis često se javlja iz nepoznatih razloga, idiopatski.

Patogeneza[uredi | uredi kod]

Usled zadebljanja i kalcifikacije srčana maramica postaje čvrsta i ne dozvoljava srcu da se dovoljno raširi prilikom dijastole, samim tim je smanjena i količina krvi koju srce može da primi. Zbog toga se krv gomila u venskim sudovima ispred srca, tako da dolazi do venskog zastoja u njima. Javlja se insuficijencija desnog srca, sa pojavom otoka (edema) nogu, ascitesa, povećanja jetre i slezine, vremenom dolazi i do insuficijencije jetre, zastoja krvi u venama vrata, pleuralnog izliva itd. U toku duboke inspiracije (udisanje vazduha) povećava se zastoj krvi u venama vrata, jer se usled inspiracije jevlja negativan pritisak u grudnoj duplji, pa povećan priliv krvi u srce, ali ono ne može da primi toliku količinu krvi. Javljaju se i znaci insuficijencije levog srca, smaljen protok krvi kroz unutrašnje organe, hladnoća na rukama, nogama, periferna cijanoza, gubitak svesti... Po Frank-Starlingovom zakonu količina krvi koja uđe u srce jednaka količini krvi koja iz njega izađe, a ako je količina koju srce može primiti manja, onda je manja i količina koju srce može da izbaci.

Zadebljala srčane maramice se može ukloniti hiruškim putem.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

  • H. Renz-Polster; S. Krauzig; J. Braun: Basislehrbush Innere Medizin Urban & Fischer ISBN 3-437-41052-0