Konstantin Kostenečki

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Konstantin Kostenečki, u Srbiji poznat i kao Konstantin Filozof (ok. 1380 – posle 1431), je bio bugarski srednjovekovni pisar i dvorski biograf. Najpoznatiji je kao pisac Žitija despota Stefana Lazarevića.

Život[uredi | uredi kod]

Posle propasti Bugarske 1393, Konstantin je prešao u Srbiju, je našao utočište na dvoru despota Stefana Lazarevića. Tu je Konstantin razvio veliku književnu delatnost, bio despotov bibliotekar, pisao pravopisna uputstva i rukovodio radom na prevođenju i prepisivanju knjiga. Tada je postojala čuvena škola resavskih prevodnika, kojoj je Konstantin bio idejni vođa.

Dela[uredi | uredi kod]

Od njega su ostala dva spisa:

U prvom delu razlaže načela svoje reforme jezika i pravopisa. Tu, uglavnom, osuđuje unošenje elemenata narodnog govora u staroslovenski jezik i nedoslednu upotrebu grčkih slova.

Mnogo je poznatije drugo njegovo delo, Život despota Stefana Lazarevića. Delo je puno istorijskih podataka i daje sliku Stefanove vladavine. Posle dužeg uvoda, pisac daje opis srpskih zemalja i opširno izlaže genealogiju Nemanjića, čije poreklo izvodi od cara Konstantina. Posle toga i kratkih napomena o knezu Lazaru i Kosovu prelazi se na prikazivanje Stefanove vladavine, ali se uporedo i opširno izlaže i istorija okolnih naroda, poglavito Turaka. Tako se opširno priča o Tamerlanu i Bajazitu, o bici kod Angore, o događajima u Turskoj pod Musom i Muratom II, itd. Značajno je napomenuti da kod Konstantina ima primera i imena iz stare grčke prošlosti.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]