Konstantin Gongil

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Konstantin Gongiles)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Konstantin Gongil (grčki: Κωνσταντῖνος Γογγύλης; Konstantinos Gongyles};[1] oko 913–949fl. oko 913–949) bio je bizantski dvorski eunuh i velikodostojnik poznat po katastrofalnom pohodu protiv Kretskog Emirata 949.

O njegovom ranom životu ima malo podataka. Zna se jedino da je poticao iz Paflagonije, te da su on i brat Aleksandar bili rođaci eunuha Konstantina Paflagonca, koji je uživao visoki položaj pod vladavinom cara Lava VI Mudrog. Braća su, pak, postali osobni savjetnici carice Zoe Karbonopsine. Bili su dovoljno uticajni da spriječe osljepljenje budućeg cara Romana I Lakapina kao kaznu za katastrofalni poraz Aheloja 917. ali su kasnije podržavali pobunu Lava Foke Starijeg. Zbog toga su smijenjeni, da bi nakon Romanove smrti 944. Konstantin postao komandant mornarice. Kroničari upravo njegovom neiskustvu pripisuju poraz flote koju je iznenada napala i razbila slabija arapska flota. Što se sa Konstantinom dogodilo, nije poznato. Neki izvori kasnije govore da su braća 960-ih bila živa i trošila svoje bogatstvo u filantropske svrhe.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Pryor & Jeffreys 2006: str. 71 (Note #128). "Gongyles" unači "repa" i vjerojatno je označavao epitet umjesto pravog prezimena.

Izvori[uredi | uredi kod]