Komparativna studija izbornih sistema

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Komparativna Studija Izbornih Sistema (Comparative Study of Electoral Systems – CSES) je zajednički istraživački projekat brojnih nacionalnih izbornih studija širom svijeta. Zemlje i politički sistemi koji učestvuju u ovom projektu uključuju isti skup pitanja u svoja nacionalna post-izborna istraživanja javnog mnenja. Prikupljenim podacima iz istraživanja javnog mnenja pridruženi su podaci o glasanju, demografski podaci, zatim varijable na nivou izbornih jedinica i političkih sistema (makro-podaci), u zajedničku bazu koja omogućava komparativnu analizu izbornog ponašanja na više nivoa (tzv. multi-level analizu).

CSES baze podataka su javno dostupne i mogu se koristiti besplatno. Projektom upravlja CSES sekretarijat, na bazi saradnje Instituta za društvena istraživanja Univerziteta Mičigen (SAD) i GESIS – Lajbnic Instituta za društvena istraživanja iz Njemačke.

Ciljevi i sadržaj studije[uredi | uredi kod]

Komparativna Studija Izbornih Sistema (CSES) je projekat koji je pokrenut 1994. godine sa dva osnovna cilja. Prvi je promocija međunarodne saradnje među nacionalnim izbornim studijama. Drugi cilj je da omogući istraživačima da proučavaju kako varijacije u političkim institucijama, pogotovo izbornim sistemima, utiču na individualne stavove i ponašanje, pogotovo na izbornu izlaznost i glasanje.

CSES baza podataka sadrži podatke, odnosno varijable, na tri nivoa. Prvi su takozvane varijable mikro-nivoa, i čine ih odgovori ispitanika na pitanja iz upitnika primenjenih u post-izbornim istraživanjima javnog mnenja u svakoj zemlji koja učestvuje u projektu. Drugi nivo su podaci koji se odnose na rezultate izbora u okrviru izbornih jedinica u kojima su ispitanici situirani. Treći nivo, tzv. makro varijable, sadrže informacije o političkom kontekstu države, o izbornom sistemu, te agregatne podatke poput ekonomskih indikatora ili indeksa demokratičnosti. Ovakva struktura podataka, čini mogućom analizu u multi-level modelima.

CSES Komitet za planiranje (eng. Planning Committee) dizajnira novi tematski modul na svakih pet godina. U periodu između objavljivanja kompletnih modula, CSES periodično objavljuje preliminarne, parcijalne podatke. Više informacija o temama i sadržaju svakog modula, moguće je pronaći na zvaničnoj stranici CSES projekta.

Pristup podacima[uredi | uredi kod]

CSES podaci su dostupni svima i njihovo korišćenje je besplatno. Objavljeni podaci su dostupni cjelokupnoj javnosti na isti način, bez bilo kakvih preferencija koje bi podrazumijevale da određene grupe imaju viši nivo pristupa CSES podacima. Podaci su dostupni u različitim formatima, uključujući formate koje koriste najpoznatiji programi za statističku obradu podataka kao što su STATA, SPSS, SAS i R. Podaci mogu biti preuzeti sa sajta CSES projekta kao i putem platforme GESIS katalog podataka. Dodatno, GESIS-ov ZACAT Arhivirano 2018-01-20 na Wayback Machine-u, sredstvo za online analizu podataka, može biti korišćeno za pregled i analizu CSES podataka.

Organizaciona struktura i finansiranje projekta[uredi | uredi kod]

CSES Sekretarijat[uredi | uredi kod]

CSES Sekretarijat je administrativno tijelo CSES projekta, koje radi u tijesnoj saradnji sa nacionalnim izbornim studijama. CSES sekretarijat čine zaposleni u GESIS – Lajbnic Institutu za društvena istraživanja iz Njemačke i na Univerzitetu Mičigen iz Sjedinjenih Američkih Država. Osnovno zaduženje sekretarijata je stvaranje finalne CSES baze, hermonizujući sve nacionalne studije pojedinačno u zajedničku bazu podataka. Na sekretarijatu je takođe i odgovornost za prikupljanje podataka na nivou izbornih okruga i na makro nivou, te dokumentovanje svih prikupljenih podataka i garancija njihovog kvaliteta. Dodatno, Sekretarijat radi na održavanju web-stranice projekta, promociji CSES-a, pružanju potrebne podrške korisnicima podataka, te organizovanju konferencija i sastanaka vezanih za CSES projekat.

Komitet za planiranje, saradnici i Plenarni savet CSES projekta[uredi | uredi kod]

Istraživački program CSES-a, dizajn studije, kao i upitnike za javnomnjenjska istraživanja, dizajnira međunarodni komitet vodećih istraživača iz oblasti političkih nauka, sociologije i metodologije istraživanja. To su zaduženja Komiteta za planiranje CSES projekta. Na početku svakog novog modula studije, bira se novi sastav Komiteta za planiranje. Nominacije za članstvo u ovom Komitetu stižu od korisnika CSES podataka, da bi zatim članstvo u Komitetu za planiranje bilo potvrđeno i odobreno na sastanku Plenarnog saveta CSES-a. Plenarni savet čine saradnici, predstavnici svih nacionalnih izbornih studija koje su dio CSES-a. Ideje za novi modul mogu biti predložene od strane bilo koga.

Više informacija o trenutnom sastavu i radu Komiteta za planiranje, njegovim potkomitetima, kao i o ranijim sastavima i aktivnostima ovog tijela, moguće je pronaći na sajtu CSES projekta. Spisak saradnika projekta, predstavnika nacionalnih izbornih studija koje su dio CSES-a takođe je moguće pronaći na zvaničnoj stranici.

Finansiranje i podrška projektu[uredi | uredi kod]

Rad CSES sekretarijata je finansiran od strane američke Nacionalne fondacije za nauku, GESIS - Lajbnic Instituta za društvena istraživanja i Centra za političke studije Unvierziteta Mičigen iz SAD-a. CSES projekat podržavaju nacionalne izborne studije finansirajući i realizujući post-izborna istraživanja u svojim zemljama, kao i brojne druge organizacije koje finansiraju prikupljanje podataka, te konferencije i sastanke različitih tijela CSES-a.

Klingeman nagrada[uredi | uredi kod]

Svake godine, CSES dodjeljuje GESIS Klingeman nagradu za najbolji CSES doprinos (članak, knjigu, disertaciju ili drugu vrstu akademskog doprinosa u najširem smislu). Pokrovitelj nagrade je GESIS - Lajbnic Institut za društvena istraživanja, a ona nosi ime u čast Prof. Dr Hans Dieter Klingemana, jednog od osnivača CSES-a i međunarodno priznatog istraživača u oblasti političkih nauka koji je dao ogroman doprinos uporednom proučavanju izbornog ponašanja. Radovi predloženi za ovu nagradu moraju koristiti CSES podatke i moraju biti objavljeni u kalendarskoj godini prije dodjele nagrade, bilo u štampanom ili elektronskom izdanju.

Dodatni izvori[uredi | uredi kod]

Više informacija o Komparativnoj Studiji izbornih Sistema (CSES) moguće je pronaći na CSES web sajtu. CSES je takođe aktivno prisutan na društvenim mrežama i to na Tviteru (@csestweets) i na Fejsbuku. U sklopu projekta postoji i blog koji pruža uvid u rad CSES-a, rad naučnika povezanih sa projektom i rad šire zajednice korisnika. Na CSES Blogu je moguće pronaći istraživanja koja koriste CSES podatke, predstavljanje saradnika, predstavnika nacionalnih izbornih studija iz cijelog svijeta, te novosti o prikupljanju podataka na terenu kao i nove informacije o samom projektu i uopšteno o komparativnim studijama u oblasti političkih nauka.

CSES Bibliografija[uredi | uredi kod]

CSES Bibliografija Arhivirano 2018-01-14 na Wayback Machine-u sadrži popis akademskih publikacija i prezentacija koje koriste CSES podatke.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]