Kolberg (film)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Kolberg (Film))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kolberg
RežijaVeit Harlan
ProducentVeit Harlan
ScenarioVeit Harlan
Alfred Braun
UlogeKristina Söderbaum
Heinrich George
Paul Wegener
Horst Caspar
Gustav Diessl
Otto Wernicke
Kurt Meisel
MuzikaNorbert Schultze
FotografijaBruno Mondi
MontažaWolfgang Schleif
StudioUfa Filmkunst GmbH (Herstellungsgruppe Veit Harlan)
DistribucijaDeutsche Filmvertriebs GmbH
Datum(i) premijere
30. 1. 1945 (1945-01-30)
Trajanje110 min.
ZemljaTreći Reich Njemačka
Jeziknjemački

Kolberg je njemački historijski film snimljen 1945. godine u režiji Veita Harlana, poznat kao najskuplji, ali i jedan od posljednjih filmova snimljenih u Trećem rajhu.

Film se temelji na autobiografskim zapisima Joachima Nettelbecka, jednog od čelnika pomeranskog grada Kolberg (današnji Kolobrzeg u Poljskoj) u doba Napoleonskih ratova, odnosno kazališnom komadu Kolberg Paula Hysea. Radnja se događa u vrijeme Rata Četvrte koalicije 1807. godine, te prikazuje kako su se pruski garnizon i gradska milicija u dugotrajnoj opsadi uspješno oduprli nadmoćnim francuskim snagama i njihovim poljskim saveznicima sve do sklapanja Tilzitskog mira.

Kolberg je sniman u završnoj fazi drugog svjetskog rata u propagandne svrhe, pri čemu je produkciju nadzirao ministar Joseph Goebbels. U njega su uložena ogromna sredstva, odnosno budžet koji se danas procjenjuje na 8 miliona reichsmaraka, Agfacolor film u boji, ali i desetine hiljada vojnika Wehrmachta - za koje mnogi drže da ih je Reich mogao daleko korisnije upotrijebiti na fronti. Goebbels je svejedno smatrao taj napor opravdanim, s obzirom da se ratna sreća okrenula protiv Njemačke te postalo izgledno da će njena teritorija postati metom savezničke invazije; Kolberg je tako trebao podsjetiti njemačku javnost na slične događaje u prošlosti, ali i na to da je iz njih Pruska (kao preteča njemačke države) na kraju izašla kao pobjednik. U tu je svrhu prikaz opsade uokviren zapletom u kome se vodeći pruski političari godine 1813. podsjećaju opsade prije nego što će se odlučiti na novi, ovaj put pobjednički rat protiv Francuza.

Snimanje i post-produkciju filma je stalno ometalo savezničko bombardiranje, a nakon premijere održane u Berlinu 30. januara 1945. godine nije imao opću distribuciju. U samom Berlinu se, pak, prikazivao stalno sve do kapitulacije u maju 1945. godine. Nakon rata su ga savezničke vlasti zabranile. U današnjoj Njemačkoj se može prikazati jedino u obrazovne i slične svrhe pod posebnom dozvolom Fondacije Friedrich Wilhelm Murnau.

Uoge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]