Kojoti

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kojoti
Lični podaci
PrebivališteZagreb, Vinkovci
Muzički rad
Period aktivnosti1992.-2000.
Žanrrock
Članovi
Trenutni članoviDavor Viduka - gitare, vokal, Alen Marin - vokal, Vanja Marin - bas, Bobo Grujičić - bubanj
Bivši članoviRobert Bušić 'Buš' - vokal i usna harmonika, Jurica Nižić - bas gitara, Mario Anušić - bubanj, Tomo Božović - druga gitara

Kojoti su (zagrebačko-vinkovački) Rock and Roll sastav. Djelovao je 1990-ih.

Utemeljio ih je bivši član Majki Davor Viduka 1992. godine,kao gitarista i večinski autor u bendu. Kojoti su od početka bili potpuno zagrebački band, Viduka-gitara, Buš-vokal, Jurica-bas, Goran-bubanj, da bi s vremenom prvo došao Mario Anušić na bubanj, pa Vanja Marin na bas i na samom snimanju prvog albuma Alen Marin mijenja Buša za vokalom. Kojoti su odsvirali stotine koncerata i bili su čista energija, hedonizam i Rock and Roll. Ta postava je snimila prva dva albuma-'Kojoti'-1995 i 'Halucinacija'-1996. Nakon toga Bobo Grujičić mijenja Marija Anušića a band uzima i dodatnog ritam gitarista Tomu Božovića i u toj postavi snima zadnji album-'Sex Disko Kung Fu'-1998. Sve albume izdaje Dancing Bear. Grupa se raspada 2000.godine i ostaje jedina poznata grupa iz 90-ih koja nikad nije napravila povratničku turneju ili album. Upravo se pregovara sa izdavačem o kompilaciji najboljih pjesama Kojota.

Kojoti (Viduka,Vanja i Mario)su jedno vrijeme 1995. nastupali sa Goranom Barom kao Majke po Hrvatskoj i pogotovo u Sloveniji. Tada je snimljen i izdan album uživo, Majke - Vživo u Štuki (Helidon)[1]. Kojoti su odsvirali na stotine koncerata po Hrvatskoj, Sloveniji i ostatku regije, većinom po klubovima, ali i u dvoranama zajedno sa drugim bendovima. Jedni su od nositelja Fiju-briju generacije u drugoj polovici 90-ih.

Za izbore 3. siječnja 2000. Kojoti su se aktivno uključili u kampanju SDP-a i HSLS-a,( zbog svrgavanja HDZ-a i Tuđmana sa vlasti) te zajedno sa još nekolicinom rock grupa (Majke, Let 3, [[Urban & 4)) Svadbas) pokret koji je doživio vrhunac koncertom u Domu sportova 22. prosinca 1999. u Zagrebu. Sastav se raspao iste godine.

Kasnije su neki članovi Kojota karijeru nastavili u drugim sastavima [2], kao pjevač Alen Marin [3] i Bobo Grujić[4] u Elektrobudi. Davor Viduka kontinuirano svira gitaru u Kawasaki 3p-u te osim što je prvi gitarist u bendu ,autorski sudjeljuje u večini pjesama. S Kawasaki 3p-om je izdao dva albuma (Kawasaki 3p 2003. i Idu bugari 2009. godine) za koje je osvojio dva Porina, Crnog mačka, Davorina i sedam Zlatnih koogli. Kao autor surađuje i s Natali Dizdar, Đanom Šegon i Centralnim problemom.

Najpoznatije uspješnice ovog sastava su "Sto milja daleko od nje", "Razuzdan i lud", "Hodala je pola metra iznad zemlje", "Halucinacija", "Izgubljen u svemiru", "Zajaši zmaja" i "Trese, lupa, udara".

Diskografija[uredi | uredi kod]

Godina Album
1995. Kojoti
1996. Halucinacija
1998. Sex Disco Kung Fu

Kojoti se pojavljuju na nekim kompilacijama, kao Cro Party Hits vol. 1 i Halter.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. MTV Hrvatska Arhivirano 2011-02-04 na Wayback Machine-u Majke
  2. Terapija.net, džepni e-zine o zvuku i slici Elektrobuda, 25. travnja, 2006., KSET, Zagreb
  3. VIP[mrtav link] Majke
  4. HGU[mrtav link] Internet izdanje glazbenog magazina HGU-a

Vanjske veze[uredi | uredi kod]