Kohorta Osijek

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostale upotrebe, v. Kohorta (razvrstavanje).

Kohorta je navijačka skupina NK Osijeka osnovana 1988. godine i smještena na jugoistočnoj tribini stadiona "Gradski vrt".

Od 1972. do 1978. godine navijačka skupina djeluje kao Šokci, od 1986. (na uzoru po tada najstariju i najpoznatiju navijačku skupinu Torcidu) pod imenom Osijek Torcida, a 1988. godine Kohorta prema latinskoj riječi cohors koja ima dva objašnjenja. Prema prvom bila je to osnovna pješadijska taktička jedinica Rimske vojske - deseti dio legije. U vrijeme rimskih careva cohors je brojio 400 do 600 ljudi i bio je stacioniran u gradu. Druga verzija Kohortu predstavlja kao vrlo čvrstu, povezanu skupinu ljudi. Među navijačkim redovima Kohorte početkom 21.st. dolazi do određene smjene generacija i vodstvo skupine preuzimaju mlađi ljudi. Kohorta doživljava preporod, brojnost sve više raste, osnivaju se mnoge ekipe i podgrupe. Gostovanja su neizostavna, prave se novi rekviziti, transparenti, uređuje tribina, bakljade i poruke tijekom utakmica postaju neizostavan segment, kao i drugih hrvatskih navijačkih grupa, tako i osječke.

Kohorta se izrazito modernizira, prihvaća nove članove, aktivno djeluje kao "Udruga građana", te organizira različite vrste sadržaja za razonodu kao što je npr. paintball turnir koji se godišnje održava u prostorijama KN-a.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]