Kogorō Akechi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kogorō Akechi
明智 小五郎
Debi "Ubojstvo na brdu D" (1925)
Autor Edogawa Ranpo
Detalji
Spol muškarac
Zanimanje privatni detektiv
Bračni drug(ovi) Fumiyo Akechi
Prebivalište Japan Tokijo, Japan
Nacionalnost Japanac

Kogorō Akechi (明智 小五郎 Akechi Kogorō?) je fiktivni privatni detektiv koji se pojavljuje u pričama japanskog pisca Edogawe Ranpoa. Inspiriran Sherlockom Holmesom, Akechi je postao prvi stalni privatni detektiv u japanskoj književnosti i jedan od najpoznatijih i najekraniziranijih likova japanske književnosti.[1] Prvi put se pojavio u siječnju 1925. godine, a od tog će se trenutka pojavljivati, u većoj ili manjoj ulozi, sve do 1962. godine. Kao glavni lik vlastitog serijala, pojavio se u osam kratkih priča i ukupno trinaest romana, a bio je i lik u preko trideset krimi romana i priča za mlade iz serijala o Dječacima-detektivima.

Biografski detalji[uredi | uredi kod]

Kogorō Akechi je rođen u Tokiju, gdje živi i radi i gdje je smještena radnja većine Ranpovih priča, s tim da je u nekoliko navrata znao ići i u proviciju. U mladosti je prikazan kao ekscentrik neuredne kose koji redovito nosi pohabani kimono i zločinom se bavi isključivo iz hobija.[1] Takva konstrukcija bila je posljedica činjenica da Ranpo nije imao namjeru pisati serijal s Akechijem kao glavnim likom, već je isti trebao biti lik za priču "Ubojstvo na brdu D" (D坂の殺人事件 D-zaka no satsujin jiken?). Ipak, pozitivna reakcija Ranpovih prijatelja i publike natjerala ga je da započne rad na serijalu.[1] U svom zrelom razdoblju opisan je kao visok, zgodan muškarac gustih obrva i istančanog osjećaja za modu,[1] briljantni ekscentrik koji pomaže policiji u rješavanju najkompleksnijih i naizgled nerješivih slučajeva. Oženjen je s Fumiyo Akechi (明智 文代 Akechi Fumiyo?), a živi zajedno s Yoshiom Kobayashijem (小林芳雄 Kobayashi Yoshio?), mladim detektivom i predvodnikom skupine Dječaka detektiva, koju Akechi često koristio kao ispomoć u svojim slučajevima, slično kao i Holmes sa skupinom Baker Street Irregulars. Kobayashi je kao lik prvi puta predstavljen u romanu Vampir (吸血鬼 Kyūketsuki?) iz 1930. godine. S obzirom da je većina Ranpovih priča bila usmjerena na kriminalistički dio fabule, malo je podataka poznato o Akechijevom privatnom životu, izuzev ovih prezentiranih iznad.

Akechi je majstor prerušavanja i vješt judoka, a ovu prvu vještinu posjeduje i "njegov Watson", Kobayashi, koji je posebno vješt u prerušavanju u mladu djevojku.

Njegov principijelni protivnik je Misteriozni čovjek s 20 lica (怪人二十面相 Kaijin ni-jū mensō?), koji je predstavljen kao majstorski kriminalac čije sposobnosti prerušavanja pariraju čak i onim Akechijevim. Ipak, radi se o nenasilnom kriminalcu koji uglavnom vrši krađe i to više kako bi demonstrirao svoj genij, a ne iz stvarne potrebe za novcem. U nekoliko priča, Ranpo je ilustrirao kako njih dvojica imaju enorman respekt jedan prema drugom.

Pregled bibliografije[uredi | uredi kod]

Kogorō Akechi je nastao kao japanska verzija Sherlocka Holmesa, najpoznatijeg lika Arthura Conana Doylea, koji je izvršio snažan utjecaj na Ranpov spisateljski rad. Svoje prvo pojavljivanje imao je u priči "Ubojstvo na brdu D" (D坂の殺人事件 D-zaka no satsujin jiken?), iz siječnja 1925. godine, gdje je rješavao slučaj nevjerne žene koja je ubijena tokom izvanbračne, sadomazohističke afere;[2] tokom narednih četrdesetak godina, Akechi će se pojaviti u preko pedeset različitih djela, od kratkih priča do romana. Prvi roman u kojemu se pojavio bio je Patuljak (一寸法師 Issun-bōshi?) iz 1926. godine.

Priče u kojima se Akechi pojavljivao mogu se podijeliti u dva serijala - prvi, u kojemu je Akechi bio glavni lik, te drugi, koji se fokusira na skupinu Dječaka-detektiva, skupinu mladih detektiva koju zajednički vode Akechi i njegov pomoćnik, Yoshio Kobayashi. Prvi serijal se sastoji od ukupno osam kratkih priča i trinaest romana, a priče su dosta često isprepletene elementima nadnaravnog, bizarnog i erotike, mada ne u mjeri kao i ostala Ranpova djela. Drugi serijal sastoji se 26 romana i osam kraćih proznih uradaka za mlade, gdje Akechi ima nešto manju ulogu i čiji je ton znatno blaži.

Spisak djela[uredi | uredi kod]

Napomena: Ovaj popis sadrži samo djela u kojima je Akechi glavni lik. Za djela iz serijala o Dječacima-detektivima, vidjeti istoimeni članak.
Djelo Izdanje Vrsta Izdavač Napomene
"Ubojstvo na brdu D" (D坂の殺人事件 D-zaka no satsujin jiken?) siječanj 1925. kratka priča časopis Shin-Seinen Prvo pojavljivanje Kogorōa Akechija
"Psihološki test" (心理試験 Shinri Shiken?) veljača 1925. kratka priča časopis Shin-Seinen
"Sindikat Crna ruka" (黒手組 Kurote-gumi?) ožujak 1925. kartka priča časopis Shin-Seinen
"Prikaza" (幽霊 Yūrei?) svibanj 1925. kratka priča časopis Shin-Seinen
"Promatrač na tavanu" (屋根裏の散歩者 Yaneura no Sanposha?) kolovoz 1925. kratka priča časopis Shin-Seinen
Patuljak (一寸法師 Issun-bōshi?) siječanj 1926. roman časopis Shin-Seinen Prvi roman o Kogorōu Akechiju
"Tko" (何者 Nanimono?) studeni - prosinac 1929. kratka priča časopis Jijishinpō Dvodijelno izdanje
Čovjek-pauk (蜘蛛男 Kumo-Otoko?) kolovoz 1929. - lipanj 1930. roman časopis Kōdankurabu Serijalizacija
Bizarni plod (猟奇の果 Ryōki no Hate?) siječanj - prosinac 1930. roman časopis Bungei Kurabu Serijalizacija
Mađioničar (魔術師 Majutsu-shi?) srpanj 1930. - svibanj 1931. roman časopis Kōdankurabu Serijalizacija
Vampir (吸血鬼 Kyūketsuki?) rujan 1930. - ožujak 1931. roman časopis Hōchi Shinbun Serijalizacija; prvo pojavljivanje Yoshija Kobayashija
Zlatna maska (黄金仮面 Ōgon-kamen?) rujan 1930. - listopad 1931. roman časopis Kingu Serijalizacija
Crna gušterica (黒蜥蜴 Kuro-tokage?) siječanj - studeni 1934. roman časopis Hinode Serijalizacija
Čovjek-leopard (人間豹 Ningen-Hyō?) siječanj 1934. - svibanj 1935. roman časopis Kōdankurabu Serijalizacija
Đavolji grb (悪魔の紋章 Akuma no Monshō?) rujan 1937. - listopad 1938. roman časopis Hinode Serijalizacija
Tamna zvijezda (暗黒星 Ankoku-sei?) siječanj - prosinac 1939. roman časopis Kōdankurabu Serijalizacija
Pakleni klaun (地獄の道化師 Jigoku no Dōkeshi?) siječanj - prosinac 1939. roman časopis Fuji Serijalizacija
"Minobacač" (兇器 Kyōki?) lipanj 1954. kratka priča časopis Ōsaka Sangyō Keizai Shinbun
Prevara čudovišta (化人幻戯 Kejingengi?) studeni 1954. - listopad 1955. roman časopis Bessatsuhōseki Serijalizacija
Čovjek iz sjene (影男 Kage-otoko?) siječanj - prosinac 1955. roman časopis Omoshiro Kurabu Serijalizacija
"Mjesec i rukavice" (月と手袋 Tsuki to Tebukuro?) travanj 1955. kratka priča časopis Ōru Yomi Mono Posljednje djelo iz samostalnog serijala o Akechiju

Ekranizacije i popularna kultura[uredi | uredi kod]

Kao jedan od najpopularnijih likova japanske književnosti, Akechi je s vremenom postao pop-kulturna ikona, a njegove su pustolovine ekranizirane u nekoliko navrata, što kao filmovi, što kao anime. Prva filmska adaptacija realizirana je još 1927. godine, a radilo se o istoimenoj ekranizaciji prvog romana s Akechijem u glavnoj ulozi; detektiva je u tom filmu tumačio Baku Ishii.[3] Nakon filma Hyôchû no Bijo iz 1950., gdje je Akechija tumačio Jôji Oka, u periodu od 1956. do 1958. godine je došlo do snimanja čak šest filmova iz serijala Shōnen Tantei-dan (o Dječacima-detektivima), gdje su Akechija, tumačili Eiji Okada (prva dva filma) i Susumu Namishima (ostatak). Susumu Fujita je tumačio Akechija u dva filma snimljenima 1958. godine izvan spomenutog serijala.

Prva globalno značajnija ekranizacija uslijedila je 1968. godine u vidu filma Kuro-tokage, ekranizacije romana Crna gušterica koju je režirao Kinji Fukasaku. Akechija je u filmu tumačio Isao Kimura, dok je glavnu antagonisticu, Crnu guštericu, tumačio transvestitski glumac Akihiro Miwa. Unatoč naglašenom camp stilu i bizarnim scenama te prenaglašenom glumom, film i danas ima lojalne obožavatelje među publikom i kritikom. Nakon ero guro uratka Edogawa Rampo Zenshū: Kyoufu Kikei Ningen iz 1969., Akechi se na filmskom platnu nije pojavljivao sve do 1993. godine i ekranizacije priče "Promatrač na tavanu". Masahiro Motoki je tumačio Akechija u filmu Ranpo iz 1994. godine, koji se danas smatra najpoznatijom ekranizacijom na Zapadu. Uslijedilo je još nekoliko adaptacija Ranpovih priča, a u dvama najrecentnijim filmovima, Ranpo jigoku (2005.) i K-20: Kaijin Nijū Mensō Den (2008.), Akechija su tumačili Tadanobu Asano i Tōru Nakamura.

Što se animea tiče, Akechi se pojavio kao lik u kultnom serijalu Lupin III, dok je dugotrajni serijal Detective Conan izvršio nekoliko referenci na njega i ostatak Ranpova opusa. Godine 2015., studio Lerche je realizirao anime serijal od 11 epizoda naslovljen Rampo Kitan: Game of Laplace, gdje je Akechi prikazan kao genijalni sedamnaestogodišnji detektiv koji rješava slučajeve inspirirane Ranpovim pričama. Sljedeće godine je emitiran anime Trickster, koji predstavlja animiranu adaptaciju Ranpovih priča smještenih u blisku budućnost.

Povezano[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Edogawa Rampo: The Early Cases of Akechi Kogorō Arhivirano 2017-04-06 na Wayback Machine-u, Kurodahan Press, 2014.
  2. Edogawa, Rampo. "D-zaka no Satsujin Jiken." Shinseinen Jan 1925 special ed.: 26-27.
  3. IMDb - Issun-boshi (1927)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]