Know Your Enemy: Japan

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Know Your Enemy: Japan
RežijaFrank Capra
Joris Ivens
ScenarioFrank Capra
Carl Foreman
John Huston
Edgar Peterson
NaracijaWalter Huston
Dana Andrews
MuzikaGeorge C. Emick
Dimitri Tiomkin
MontažaMajor Aaxton
Frank Bracht
Elmo Williams
Helen van Dongen
Datum(i) premijere
9. 8. 1945 (1945-08-09)
Trajanje63 min
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski

Know Your Enemy: Japan (sh. Spoznaj svog neprijatelja: Japan) je američki crno-bijeli dokumentarni film snimljen 1945. godine u režiji Franka Capre i Jorisa Ivensa, poznat kao posljednje propagandno ostvarenje napravljeno za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Naručila ga je američka vlada i namijenila prije svega pripadnicima oružanih snaga, te, u manjoj mjeri, javnosti kako bi objasnila razloge rata na Pacifiku i nužnost borbe protiv Japana. Film se u tu svrhu koristi prije svega raznim detaljima iz historije i kulture Japana, pri čemu se naglasak stavlja na šintoizam, carski kult kao i protjerivanje kršćanskih misionara na početku Edo perioda, kako bi se publici sugeriralo kako je Japan, usprkos svojoj navodnoj modernosti, zbog svojih vrijednosti potpuno odbacuje modernu zapadnu civilizaciju kojoj pripadaju zemlje poput SAD. Kasniji su kritičari i historičari u pristupu autora pronašli snažan trag rasizma i šovinističkih predrasuda koji su bili široko uvriježeni u tadašnjoj američkoj javnosti.

Iako je produkcija filma počela još 1942. godine, njen dovršetak su stalno priječile nesuglasice između Capre i Ivensa, uzrokovane prije svega njihovim ideološkim razlozima, odnosno time da je Ivens, kao komunist, nastojao izraziti simpatije za japanski narod i krivnju za rat usmjeriti prvenstveno na japansku vladajuću elitu, uključujući cara Hirohita. Dodatni je problem predstavljala službena neodređenost američkih ratnih ciljeva, odnosno pitanje što uraditi sa Japanom nakon poraza, uključujući pitanje treba li Hirohita održati na prijestolju. Spor između Capre i Ivensa je konačno razriješen tek na intervenciju vojnog vodstva koje je inzistiralo na pojednostavljenom i, po kritičarima, rasističkom, prikazu Japana.

Premijera filma je, međutim, pala samo tri dana nakon atomskog napada na Hiroshimu, odnosno kada je SSSR ušao u rat protiv Japana, a što je za samo nekoliko dana dovelo do japanske kapitulacije. Američki general Douglas MacArthur je, svjestan skorog završetka rata, je smatrao da za filmovima poput Know Your Enemy više nema potrebe, odnosno da bi njegov sadržaj mogao zakomplicirati predstojeću okupaciju Japana, te ga je nakon samo tri dana dao zabraniti.

Publika je nakon toga Know Your Enemy dobila prilike vidjeti tek 1977. godine kada je prikazan kao dio specijalne emisije na američkoj TV-mreži PBS.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]