Kneževo (Baranja)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kneževo
Kneževo is located in Hrvatska
Kneževo
Kneževo
Kneževo na karti Hrvatske
Regija Baranja
Županija Osječko-baranjska
Općina/Grad [Kneževo]
Mikroregija Karašička aluvijalna nizina
Geografske koordinate
 - z. š. 45.846 N
 - z. d. 18.643 E
Stanovništvo (2001 / 2011)
 - Ukupno 970
Pošta 31302 Kneževo
Pozivni broj +385(0)31
Autooznaka BM

Kneževo (mađ. Főherceglak) je naselje u Baranji, u sastavu Općine Kneževo, 9 km sjeveroistočno od Belog Manastira. Ima barokni dvorac i perivoj iz 19. stoljeća. U okolici ima prapovijesnih i srednjovjekovnih nalazišta.

Dijelovi grada[uredi - уреди | uredi izvor]

Vijenac Grada Vukovara

Graničarsko naselje

Radničko naselje

Trg Darka Drevešeka Popovac

Branjina

Javni prijevoz[uredi - уреди | uredi izvor]

U samom gradu djeluje 1 tramvajska linija koja povezuje cijeli grad i oba mjesna odbora u udaljenosti od 7 km. Tramvajskom linijom upravlja Javni tramvajski promet Kneževo koji ima i 3 autobusne linije 1 za Mohacs u Mađarskoj, jednu prema Belom Manastiru te jednu liniju za Batinu. U firmi je zaposleno 200 osoba

Obrazovanje[uredi - уреди | uredi izvor]

U gradu postoji dvije osnovne škole te jedna Srednja škola koja ima Gimnaziju, Ekonomsku, Birotehničku te Ugostiteljsku školu.

Industrija i gospodarstvo[uredi - уреди | uredi izvor]

Kneževo ima jednu tvornicu Tos., te Ciglanu na Malom Kneževu gdje postoji i malo naselje sa oko 20-ak stanovnika. Od farmi imamo Malo Kneževo, Popovac te Podlugovi.

Znamenitosti[uredi - уреди | uredi izvor]

U Kneževu od znamenitosti možete posjetiti Rimokatoličku crkvu Svete Hiledegarde iz 19.stoljeća., Srpsku Pravoslavnu crkvu Svetog Georgija i velemučenika., također iz 19.stoljeća (1924). Uz njih možete pogledati i dva spomenika iz doba komunističke vladavine. U Popovcu možete posjetiti Rimokatoličku crkvu Sv. Josipa radnika, pogledati Spomenik kugi,Srpsku Pravoslavnu crkvu, Brdo Balzama., Marijansko Svetište Gospe Lurdske. U Branjini možete posjetiti Rimokatoličku crkvu te Srpsku Pravoslavnu Crkvu Svetog Oca Nikolaja te možete uz njih razgledati mnoštvo spomenika iz doba Komunizma i Suverene Hrvatske.