Klub putnika

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Klub putnika je udruženje koje okuplja avanturistički nastrojene putnike. Pri tome je akcenat na samostalnim putovanjima koja sadrže istraživačku dimenziju, i najčešće se ralizuju sa veoma skromnim finansijskim sredstvima. Klub putnika se zalaže za istraživanje i dokumentovanje skrivenih kutaka kako geografski i kulturološki bliskog, balkanskog regiona , tako i celog sveta. Najjednostavnije rečeno, Klub predstavlja regionalni centar za putničku kulturu, putopisni časopis i servis za samostalna putovanja. Okuplja putnike, putopisce, zaljubljenike u raznolikost naše planete.

Udruženje[uredi | uredi kod]

Klub putnika nastao je 2005. godine, kao rezultat potrebe mladih ljudi iz Srbije da vide i obiđu svet uprkos restriktivnom viznom režimu i skromnim finansijskim sredstvima [1]. Moto Kluba putnika je da svako može da putuje po svetu, i da putovanje, najčešće, ne košta više nego ostanak kod kuće. Članovi Kluba se na svojim putovanjima oslanjaju na autostop, dugo pešačenje, jeftine vozove, gostoprimstvo lokalnog stanovništva [2] a često spavaju i u šatoru ili pod vedrim nebom. Zbog prirode svojih putovanja, članovi Kluba neprestano dolaze u dodir sa domaćim stanovništvom, što im omogućuje bolje upoznavanje krajeva kroz koje prolaze. Članovi Kluba putnika okupljaju se jednom godišnje, krajem maja meseca, kojom prilikom se zajedno noću penju na vrh neke planine u Srbiji.

Internet stranice Kluba putnika postavljene su istovremeno sa osnivanjem Kluba, u martu 2005. godine, i predstavljaju putničku enciklopediju u elektronskoj formi, nastalu doprinosima posetilaca. Sadrži detaljne informacije o različitim tehnikama samostalnih putovanja, informacije o viznim režimima za 200 država[nedostaje referenca], kao i tekstove i fotografije sa putovanja koja su izveli članovi i prijatelji Kluba. Interesantan je i projekat "Autostoperski vodič kroz Srbiju" sa mapama i detaljnim opisima najboljih mesta za autostop u Srbiji [3].Sajt, koji se razvija doprinosima posetilaca, sadrži blizu 10.000 stranica, i predstavlja jedini sajt te vrste na srpskohrvatskom govornom području i najveće okupljalište samostalnih putnika iz regiona na Internetu.

Aktivnosti[uredi | uredi kod]

Aktivnosti Kluba obuhvataju istraživanje i dokumentovanje raznolikosti sveta, kao i proučavanje i promociju alternativnih načina putovanja. Članovi Kluba putnika izveli su više samostalnih transkontinentalnih ekspedicija, a sakupljeni materijal prezentovan je tekstovima i fotografijama na sajtu Kluba, kao i putujućom izložbom dokumentarne putničke fotografije koja je do sada postavljena na više mesta u Srbiji i Bosni. Članovi Kluba putnika Srbije najčešće putuju na Bliski i Daleki istok [4], kao i u severnu Afriku. Međutim, daleko najčešća destinacija je Balkan [5], jer svako istraživanje sveta započinje upravo od istraživanja sopstvene sredine. Od leta 2012. godine, organizuje se projekat pod nazivom Putnička kuća.[6] Putnička kuća je projekat koji se realizuje jednom godišnje, svakog leta. Novcem koji se zajedno prikuplja, od donacija posetilaca sajta kluba, iznajmljuje se stan negde u svetu, koji se pretvara u privremenu bazu za istraživanje regiona, u kojoj svako može besplatno da boravi. Cilj putničke kuće je da se putnici iz celog sveta međusobno upoznaju, povežu, razmene priče i iskustva. To je jedan mali korak ka izgradnji globalne kulture samostalnih, istraživačkih, kreativnih putovanja.

Samostalna putovanja[uredi | uredi kod]

Samostalno putovanje je putovanje kod kog putnik samostalno smišlja svoju rutu i sprovodi je u delo. Putnik sam rešava logističke probleme smeštaja, prevoza i ishrane, putuje sa najčešće skromnim finansijskim sredstvima, i izbegava popularne destinacije komercijalnog turizam|turizma. Kako nije ograničen na utabane staze masovnog turizma, na raspolaganju mu stoji cela planeta. U opštem slučaju, samostalno putovanje ne mora da košta više nego ostanak kod kuće, te nije luksuz za koji je potrebno štedeti mesecima ili godinama, nego je svakome dostupno [7]. Ovo se odnosi kako na kraća putovanja regionu i Balkanu, tako i na duga transkontinentalna putovanja koja traju po nekoliko meseci i tokom kojih se pređe i po nekoliko desetina hiljada kilometara.

Članovi Kluba putnika pripremaju se za putovanje istraživanjem literature o mestima koja planiraju da posete, ljudima koji tamo žive, njihovim verovanjima, istoriji, običajima, jeziku itd. Na putovanju posmatraju, razgovaraju sa ljudima, i trude se da što bolje upoznaju sredinu u kojoj se trenutno nalaze. Po povratku kući, iskustva i saznanja sa putovanja dele se sa drugim ljudima, pisanjem različitih vrsta tekstova - putopisnih ili strogo informativnih, organizovanjem izložbi fotografija [8], držanjem predavanja i slično.

Izvori[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]