Kingler

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kingler #099
Kingler
Kingler
(キングラー)
Osnovno
GeneracijaI
VrstaVodeni
Visina1.3m
Težina60.0kg
SposobnostHyper Cutter
Shell Armor
Evolucija
Stupanj Evolucija Uvjet
Elementarni Krabby
Prvi Kingler level 28
Vanjske poveznice
Članak na Bulbapedia

Kingler (キングラー Kingurā u prvobitnim verzijama na japanskom jeziku) je jedan od 721 fiktivne vrste Pokémon stvorenja iz Pokémon medijske franšize – skupa Pokémon video igara, animiranih serija, manga stripova, knjiga, igraćih karata i drugih medija kojima je tvorac Satoshi Tajiri, vrijedne nekoliko biliona dolara. Svrha Kinglera u videoigrama, animiranoj seriji i manga stripovima, kao i svrha ostalih Pokémona, je borba s divljim Pokémonima – neukroćenim stvorenjima koje igrači i likovi pronalaze dok kreću na razne avanture – i pripitomljenim Pokémonima drugih Pokémon trenera. Ime Kingler dolazi od kombinacije engleskih riječi "king" = kralj i "angler" = ribolovac. Riječ "king" odnosi se na njegovu sličnost s kraljevskom rakovicom, a riječ "angler" odnosi se na njegovu spretnost pri hvatanju ribe. Kingler je jedan od nekoliko Pokémona čije se ime nije promijenilo s prelaskom iz japanskog u engleski jezik (još je jedan takav primjer Pikachu).

Biološke karakteristike[uredi | uredi kod]

Kinglerov se lik temelji na kraljevskoj rakovici; doduše, njegovo se ime povezuje i s njegovom crvenom koščatom "krunom" koja se nalazi na njegovoj glavi. Kingler posjeduje crveni gornji dio tijela, dok mu je donji dio tijela svjetlije boje. Kingler isto tako posjeduje i par moćnih kliješta, od kojih je jedna narasla do divovskih proporcija.

Kinglerova je glavna karakteristika njegova velika štipaljka. Štipaljka je narasla do ove veličine kako bi zaštitila Kinglera od potencijalnih grabežljivaca i ima veliku moć. Doduše, veoma je teška, što tjera Kinglera da većinu svog vremena provede unutar vode, gdje je njena težina mnogo manja.

Ipak, Kingler se može kretati kopnom relativno lako, i kada je izvan vode, komunicira s drugima svoje vrste mašući svojom štipaljkom. Posjeduje četiri noge, kojima se ubrzano kreće uokolo. Štipaljku tada drži uz tlo kako bi povećao svoju izdržljivost.

Kao ljuskar, Kingler je zaštićen snažnim vanjskim kosturom koji ga štiti od ozljeda. Dok je sam kostur prilično težak, on pruža Kingleru nevjerojatnu zaštitu.

U videoigrama[uredi | uredi kod]

Kingler je dostupan u igrama Pokémon Red, Blue, Yellow, Gold, Silver i Crystal, no u velikoj ga se većini igara mora razviti iz njegovog prethodnog oblika Krabbyja na 28. razini. U igrama treće generacije za Game Boy Advance konzolu, Kinglera se može pronaći u verzijama Pokémon FireRed i LeafGreen, iako su on i Krabby češći u LeafGreen verziji nego u FireRed verziji.

Od treće generacije Pokémona, Kingler je jedan od Pokémona s najvišom Attack statistikom, veoma visokom Defense statistikom, prosječnim Speed statusom, i ispod prosječnim HP, Special Attack i Special Defense statistikama. Njegova lista tehnika uključuje donekle jedinstven Račji čekić (Crabhammer), snažan Vodeni napad sa visokim postotkom kritičnog udarca, koji od Kinglerova Vodenog tipa dobiva STAB (Same Type Attack Bonus). Kingler može naučiti Bacanje blata (Mud Shot), Giljotinu (Guillotine), i Mlatilo (Flail) prirodnim putem, Metalnu kandžu (Metal Claw) uz pomoć instruktora u Ruby/Sapphire igrama, te Ledenu zraku (Ice Beam) i Surfanje (Surf) kroz Tehničke uređaje (TM). Doduše, Surfanje, Račji čekić i Ledena zraka specijalni su napadi, a Kinglerov nizak Special Attack sprječava njihovu učinkovitu upotrebu. Ipak, Kinglerova visoka Defense statistika, znanje tehnike Zaštite (Protect) i Pokémon sposobnost Borbenog oklopa (Shell Armor), čini Kinglera snažnim i otpornim fizičkim zidom, a njegov je Račji čekić dovoljno moćan u pravim situacijama. U igrama Pokémon Diamond i Pearl, narav Pokémon napada i tehnika izmijenjena je, te je Račji čekić sada postao fizički napad, što znači da je vođen Kinglerovom visokom Attack statistikom, a ne niskom Special Attack statistikom. Kombinacija visoke štete koju Račji čekić uzrokuje, kao i visoki postotak kritičnog udarca, STAB-a kojeg Kingler dobiva jer je Vodeni Pokémon i prethodno objašnjena narav samog napada čini Račji čekić iznimno moćnim napadom u Kinglerovoj listi tehnika.

Kingler ima svog dvojnika u Crawdauntu, Pokémonu treće generacije, jedinom Pokémonu koji također ima znanje o tehnici Račjeg čekića. Ipak, Crawdaunta se smatra superiornijim od Kinglera zbog njegova boljeg seta tehnika, kao i balansiranih statistika (Crawdaunt ima visoke Special Attack i HP statistike, no niže Speed, Attack i Defense statistike), te njegovog dodatnog Mračnog tipa i znanja moćnih Mračnih tehnika poput Drobljenja (Crunch), kao i sposobnosti učenja Razbijanja cigle (Brick Break), Muljevite bombe (Sludge Bomb) i Zračnog asa (Aerial Ace), radi čega se Crawdaunta smatra boljim izborom u borbama.

U animiranoj seriji[uredi | uredi kod]

Nakon što je Ashov Krabby evoluirao u Kinglera u njegovom prvom meču tijekom Indigo lige, pobijedio je Seadru i Golbata, no izrazito je rijetko korišten u borbama u Johto i Kanto regiji, iako je korišten tijekom Whirpool natjecanja, kada je pobijedio Mistyinog Poliwhirla, no izgubio je od Mistyina Psyducka. Ash je isto namjeravao koristiti Kinglera u Johto ligi, no nesreća koju su uzrokovala tri Voltorba ozlijedila je Kinglera te se radi toga nije mogao boriti. Ashov Kingler i dalje živi u laboratoriju profesora Oaka, te je još jednom viđen u epizodi "The Right Place At The Right Time".