King Rat (roman, Clavell)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
King Rat
Autor(i)James Clavell
Naslov prijevodaKralj
Država Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
SerijaAzijska saga
Žanr(ovi)historijski roman
IzdavačLittle, Brown and Company (SAD) i Martin Joseph (UK)
Datum izdanja1962
Vrsta medijaštampa (tvrdi i meki uvez)
Kronologija
Prethodi: Slijedi:
Gai-Jin Noble House

King Rat (sh. Kralj štakora) je roman britanskog književnika Jamesa Clavella, originalno objavljen 1962. godine. Predstavljao je Clavellov prvi roman, a temeljio se na njegovim iskustvima u Drugom svjetskom ratu, kada je tri godine proveo kao japanski ratni zarobljenik u singapurskom zatvoru Changi. Autorov alter ego je Peter Marlowe, mladi poručnik RAF-a koji se upoznaje sa američkim kaplarom koji je stekao nadimak "Kralj" (engl. King) zato što je izgradio crnoburzijansku mrežu kojom zarobljenike opskrbljuje hranom i lijekovima nužnim za preživljavanje. Radnja detaljno prikazuje surove prilike u zatvoru, zbog kojih zarobljenici, između ostalog, hvataju štakore i drže ih u kavezima kao izvor hrane, odnosno kako se u takvim okolnostima raspala službena hijerarhija, te britanske oficire kao pravi autoritet zsmijenili nižerangirani, ali snalažljivi i beskrupulozni ljudi poput "Kralja".

Iako je Clavell već ranije imao uspjeha kao scenarist hollywoodskih filmova, tek mu je King Rat donio svjetsku slavu, postavši bestseler. Tome je djelomično pridonio i popularni film Most na rijeci Kwai zbog koga je kod publike još uvijek trajalo zanimanje za Drugi svjetski rat u Aziji, odnosno sudbinu savezničkih zarobljenika u japanskim logorima. King Rat je godine 1965. adaptiran u istoimeni film.

Clavell je godine 1981. napisao roman Noble House, u kome se kao lik pojavljuje ostarjeli Marlowe, te je zbog toga King Rat također postao prvi roman iz ciklusa koji će kasnije postati poznat kao Azijska saga.

U bivšoj Jugoslaviji, gdje je dodatno zanimanje za Clavella izazvalo prikazivanje popularne miniserije Shogun, također temeljene na Clavellovoj prozi, King Rat je godine 1986. objavljen pod naslovom Kralj.