King Rat (roman, Clavell)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
King Rat
Autor(i) James Clavell
Naslov prijevoda Kralj
Država  Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezik engleski
Serija Azijska saga
Žanr(ovi) historijski roman
Izdavač Little, Brown and Company (SAD) i Martin Joseph (UK)
Datum izdanja 1962
Vrsta medija štampa (tvrdi i meki uvez)
Kronologija

Prethodi: Slijedi:

Gai-Jin Noble House

King Rat (sh. Kralj štakora) je roman britanskog književnika Jamesa Clavella, originalno objavljen 1962. godine. Predstavljao je Clavellov prvi roman, a temeljio se na njegovim iskustvima u Drugom svjetskom ratu, kada je tri godine proveo kao japanski ratni zarobljenik u singapurskom zatvoru Changi. Autorov alter ego je Peter Marlowe, mladi poručnik RAF-a koji se upoznaje sa američkim kaplarom koji je stekao nadimak "Kralj" (engl. King) zato što je izgradio crnoburzijansku mrežu kojom zarobljenike opskrbljuje hranom i lijekovima nužnim za preživljavanje. Radnja detaljno prikazuje surove prilike u zatvoru, zbog kojih zarobljenici, između ostalog, hvataju štakore i drže ih u kavezima kao izvor hrane, odnosno kako se u takvim okolnostima raspala službena hijerarhija, te britanske oficire kao pravi autoritet zsmijenili nižerangirani, ali snalažljivi i beskrupulozni ljudi poput "Kralja".

Iako je Clavell već ranije imao uspjeha kao scenarist hollywoodskih filmova, tek mu je King Rat donio svjetsku slavu, postavši bestseler. Tome je djelomično pridonio i popularni film Most na rijeci Kwai zbog koga je kod publike još uvijek trajalo zanimanje za Drugi svjetski rat u Aziji, odnosno sudbinu savezničkih zarobljenika u japanskim logorima. King Rat je godine 1965. adaptiran u istoimeni film.

Clavell je godine 1981. napisao roman Noble House, u kome se kao lik pojavljuje ostarjeli Marlowe, te je zbog toga King Rat također postao prvi roman iz ciklusa koji će kasnije postati poznat kao Azijska saga.

U bivšoj Jugoslaviji, gdje je dodatno zanimanje za Clavella izazvalo prikazivanje popularne miniserije Shogun, također temeljene na Clavellovoj prozi, King Rat je godine 1986. objavljen pod naslovom Kralj.