Keanu Reeves

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Kijanu Rivs)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Keanu Reeves

Reeves na londonskoj premijeri filma The Lake House u septembru 2006.
Rođen/a Keanu Charles Reeves
2. 9. 1964. (1964-09-02) (dob: 59)
Bejrut, Libanon
Zanimanje glumac
Period aktivnosti 1985–

Keanu Reeves (rođen 2. rujna 1964.) kanadski je glumac, najpoznatiji kao Neo u 4 dijela filma Matrix.

Djetinjstvo[uredi | uredi kod]

Keanu Reeves je rođen u Bejrutu u Libanonu, gdje su njegovi roditelji kratko vrijeme živjeli. Ime "Keanu" na havajskom jeziku znači "hladni planinski povjetarac". Kad je Keanu imao dvije godine, njegov je otac Samuel Reeves, geolog havajsko-kineskog podrijetla, napustio obitelj. Majka Patricia, koja je radila kao plesačica u noćnom klubu, odselila je s dječakom i tek rođenom djevojčicom Kim u New York, a potom u Toronto. Tamo se zaposlila kao dizajnerica kostima za brojne glazbene zvijezde, među ostalima i za Dolly Parton, Alicea Coopera i Davida Bowieja. Samuel, koji je i dalje povremeno viđao djecu, osuđen je 1994. na deset godina zatvora zbog posjedovanja kokaina.

Počeci glumačke karijere[uredi | uredi kod]

Mladi Reeves nije bio dobar učenik te je, nakon što je u pet godina promijenio pet škola, konačno napustio svoje školsko obrazovanje i posvetio se onom glumačkom. U Torontu je uzimao satove glume, povremeno dobijao manje uloge u kazalištu, reklamama i filmovima, a naposlijetku je odselio u Los Angeles.

Godine 1988. pojavljuje se u filmu Opasne veze (Dangerous Liaisons) uz Glenn Close, Johna Malkovicha, Michelle Pfeiffer i Umu Thurman. Prvu značajniju ulogu Keanu je ostvario u filmu Billova i Tedova sjajna pustolovina (Bill & Ted's Excellent Adventure) iz 1989. godine. Znanstveno-fantastična komedija je postigla veliki uspjeh i Reevesu otvorila vrata većih projekata.

Put do zvjezdanog statusa[uredi | uredi kod]

Slijedile su uloge u brojnim filmovima: od visokobudžetnog akcijskog Paklenog vala (Point Break, 1991.) do nezavisnog Moj privatni Idaho (My Private Idaho, te iste 1991.), u kojem je glumio ovisnika Scotta. Partner u tom filmu i prijatelj u privatnom životu, mladi i talentirani River Phoenix je koncem 1993. umro od prekomjerne doze heroina i kokaina, što je Keanua jako pogodilo i utjecalo na njegov stav prema drogi, koje se od tada otvoreno gnuša.

Iako je njegova uloga u Drakuli (Bram Stoker's Dracula, 1992.) Francisa Forda Coppole prošla prilično nezapaženo, Keanu Reeves je i dalje dobivao ponude za potencijalne blockbustere. Njegov do tada najveći hit uslijedio je 1994. Reeves je, zajedno s još jednom hollywoodskom zvijezdom u usponu, Sandrom Bullock, igrao glavnu ulogu u akcijskom spektaklu Brzina, redatelja-debitanta Jana de Bonta. Film o Jacku Travenu, pripadniku antiterorističke jedinice, koji se bori protiv poludjelog bombaša, bio je veliki hit na kino-blagajnama, zaradivši gotovo 500 milijuna dolara širom svijeta i priskrbivši Keanuu i Sandri Bullock zvjezdani status.

Dulje vremena nakon uspjeha Brzine, Reeves nije imao velikog uspjeha kod publike, a ni kod kritike, unatoč brojnim i raznovrsnim projektima, sve do 1999. kada je ulogom Nea u ZF spektaklu Matrix ponovo došao do aklamacije publike, a i dijela kritike. Izuzetno (napose fizički) zahtjevnu ulogu Reeves je odlično odglumio, a ni financijski nije prošao loše: procjenjuje se da je samo od ovoga filma zaradio preko 30 milijuna dolara, jer je u ugovoru imao napisano da dobija postotak od zarade filma. Redatelji i scenaristi filma, braća Wachowski, Keanua su za ulogu odabrali ispred protukandidata Leonarda DiCaprija, Willa Smitha i Brada Pitta. Film je imao i dva nastavka, Matrix Reloaded i Matrix Revolutions, snimana istovremeno i objavljena iste, 2003. godine. Uz Reevesa, u trilogiji glume još i Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss i Hugo Weaving u nezaboravnoj ulozi agenta Smitha, a u nastavcima se pojavljuje i talijanska zvijezda Monica Bellucci.

Novi projekti[uredi | uredi kod]

Constantine, akcijski horror, bio je sljedeći veliki uspjeh Keanua Reevesa. Još jedan film rađen prema stripu, donio je producentima oko 230 milijuna dolara zarade na kino-blagajnama. Naredne godine se Reeves ponovo udružio sa starom poznanicom Sandrom Bullock u Kući na jezeru, romantičnoj drami s elementima znanstvene fantastike, remakeu korejskog filma "Il Mare". Iste 2006. Keanu je glumio u još jednom ZF-filmu, Replikator (A Scanner Darkly), koji je zanimljiv po naknadnoj animaciji rotoskopskom metodom.

U najavi je još jedan remake i to znanstveno-fantastičnog klasika Dan kada je Zemlja stala (The Day The Earth Stood Still), no snimanje počinje tek krajem 2008.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]