Kasekemui

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Khasekhemwy)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Prethodi:
Sekhemib-Perenmaat?
or Seth-Peribsen
Faraon Egipta
Druga dinastija
Slijedi:
Sanakt?
Khasekhemwy
Khasekhemui
Kipić Kasekemuija u Kairskom muzeju
Horusovo ime
G5
N28sxmsxm
Khasekhemwy
Grob Grob V u Umm el-Qa'abu
Najvažniji
spomenici
Shunet ez Zebib
Tvrđava u Nekhenu

Kasekemui (? - 2686. pne.) je bio peti i posljednji faraon druge egipatske dinastije. Bio je muž Nimaetap i otac Džozera.

Kasekemui se obično navodi kao nasljednik Seth-Peribsena, iako neki egiptolozi vjeruju da je drugi faraon po imenu Khasekhem, vladao između njih. Većina, međutim, drži da su Khasekhem i Khasekhemwy, u stvari, jedna te ista osoba [1]. Khasekhem je možda promijenio svoje ime u Khasekhemwy nakon što je ponovno ujedinio Gornji i Donji Egipat nakon građanskog rata između sljedbenika boga Horusa i Seta. Drugi vjeruju da je porazio vladajućeg kralja, Seth-Peribsena nakon što se vratio u Egipat poslije pobune u Nubiji. U svakom slučaju je završio međusobne ratove Druge dinastije i ponovno ujedinio Egipat.

Kasekemui je poseban u egipatskoj povijesti zbog toga što je imao i simbole Horusa i simbole Seta na svom serekhu. Neki egiptolozi vjeruju da je to bio pokušaj da pomiri dvije zaraćene frakcije; ali nakon njegove smrti, Set je trajno izbačen iz serekha. Neki egiptolozi vjeruju da je on, a ne Narmer ili Menes, bio prvi faraon čija se vlast uistinu prostirala cijelim Egiptom.

Sagradio je tvrđave kod Nekhena i kod Abydosa (danas poznat kao Shunet ez Zebib) te je sagrađen u nekropoli kod Umm el-Qa'aba. Prema studiji koju je Toby Wilkinson napravio na Kamenu od Palerma u Royal Annals of Ancient Egypt, taj njemu vremenski blizak dokument Khasekhemwyju pripisuje vladavinu od 17.5 ili skoro 18 punih godina.

Literatura[uredi | uredi kod]

Toby Wilkinson, Royal Annals of Ancient Egypt: The Palermo Stone and Its Associated Fragments, (Kegan Paul International), 2000.

Bilješke[uredi | uredi kod]

  1. [1] Kralj Khasekhem