Kecojević

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Kecojevići (17 k., sv. Jovan). Po predanju Kecojevići su sa Kosova od nekoga Tripka vojvode, pa se posle Kosovske bitke krenuli na zapad sa ostalim narodom da traže novu otadžbinu. Tako lutajući na kraju se nastane u Banjanima. Od ovoga Tripka vojvode, vele, da su i ovi pivski rodovi: Jokovići, Banovići i Pejovići.

Kecojevici su najstariji stanovnici sela Pirni Do, a doseljeni su iz Banjana nazad 250 godina. Vele, bila četiri brata i hajdukovali. Turci su ih gonili i oni su morali da beže iz Banjana. Jedan se otseli u Herceg Novi, krajem XVII veka a već 1726 g. pominje se u opštini Topla: seća Jovo Kecojević. Drugi pobegne u Pivu i nastani se u Pirnom Dolu. Ubrzo pogine i ostane mu žena Kanda sa četvoro dece. Treći brat pobegne u Nevesinje, tamo promeni prezime i zaturi trag, a s četvrtim šta je bilo ne zna se. Dubljevići (2 k.) od Dubljevića iz Dubljevića. Šipčići (3 k.) od Šipčića iz sela Crne Gore. Mićanovići (7 k.) od Mićanovića s Goranska. Jokovići (2 k.), rod s Jokovićima na Breznima. Cicmili (2 k.) od Cicmila iz Stoca.

Toma K. Popović: Hercegnovi, s. 139, navodi 1701 g. Nikolu Kecojevića kao doseljenika, a Kecojevići su Pivljani. 1701 godine - stoji među 6 potpisa i ime Nikola Kecoević (Kecović) Ivan Kecojević iz Pirnoga Dola, osamdesetih godina prošlog veka, bio je najviši čovek u Crnoj Gori: imao je oko 2.10 m.

text preuzet iz knjige Svetozara Tomića "Piva i Pivljani."