Kazahstanski prag

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sarijarka - stepa i jezera sjevernog Kazahstana
Svjetska baštinaUNESCO
 Kazahstan


Lua greška in Modul:Location_map at line 522: Unable to find the specified location map definition: "Module:Location map/data/Kazakstan" does not exist.Lokacija Sarijarke u Kazahstanu
Registriran:2008. (32. zasjedanje)
Vrsta:Prirodno dobro
Mjerilo:ix, x
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Kazahstanski prag ili Sarijarka (kazaški: Сарыарқа u značenju "Žuta krajina") je veliki peneplen (niskoreljefna dolina nastala u mezozoiku, prije oko 250 milijuna godina) koja se proteže kroz središnja i istočna područja Kazahstana[1]. Sastoji se od niskih planina (Karkarali i Ulutau) i uzdignutih dolina koncentriranih oko slanih jezera kao što je Tengiz, te posjeduje velike naslage uglja na sjeveru i bakra na jugu. Tu se nalazi nakoliko gradova, od kojih je i Astana, prijestolnica Kazahstana.

Nacionalni rezervat Korgalžinskij u Kazahstanskom pragu
Stepa u blizini Astane

Klima je kontinentalna s prosječnom količinom padalina od 100–300 mm godišnje. Zbog toga su rijeke rijetke, a potoci teku većinom ljeti. Na sjeveru ga prekriva suncem spaljena vegetacija stepe, zbog čije boje je dobio ime "žuta krajina", a na jugu se nalazi polu-pustinja, dok su planinski obronci prekriveni šumom borova.

Njegovih preko 450.000 ha uključuje i vlažna područja koja su ključne točke zaustavljanja i raskrižje na središnjem preletu morskih ptica selica iz Afrike, Europe i Južne Azije (kao što su sibirski bijeli ždral, dalmatinski pelikan i Pallasov orao ribar) prema njihovim rasplodnim mjestima u zapadnom i istočnom Sibiru. Rijetke vrste ptica ali i druge ugrožene životinje, kao što su Azijski gepard i Sajga, još uvijek žive u stepskom području od oko 200.000 ha.

Dio Kazahstanskog praga sa stepama i jezerima je upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji 2008. godine kao jedina prirodna svjetska baština u Kazahstanu[2]. Zaštićena područja su: Park divljine Sarijkopa, Nacionalni rezervat Naurzum (slika desno), Narusum-Karagay i Tersek-Karagay.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Kazahstanski prag na brittanica.com (en) Preuzeto 2. lipnja 2011.
  2. Nacionalni rezervat Korgalžinskij, Oriental Express Central Asia, (en) Preuzeto 2. lipnja 2011.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]