Kategorija:LGBT osobe

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Ova kategorija i podkategije uključuju članke o osobama koje se javno izjašnjavaju ili su se izjašnjavali/e kao gejevi, lezbejke, biseksualne, transrodne ili transeksualne (LGBT) ili članke o osobama za koje se biografi/biografkinje i/ili istoričari/istoričarke slažu da bi se identifikovale sa nekim od LGBT identiteta.

Koncept i definicija seksualnog, rodnog i polnog identiteta su se menjali tokom vremena, tako da nisu sve osobe, koje su navedene na ovom spisku, sebe smatrale LGBT osobama, odnosno nisu koristile reči kao što su gej, lezbejka, trans muškarac/žena i sl. da bi označile svoje identitete (na primer, reč „gej“ počinje da se koristi tek posle Drugog svetskog rata). Ipak, na osnovu istorijskih izvora saznaje se da su ove osobe ostvarivale emotivne i seksualne odnose sa osobama istog pola, te da bi se danas verovatno identifikovale kao gejevi, lezbejke ili biseksualne osobe; odnosno da su prihvatale drugačije rodne karakteristike u odnosu na tada vladajuće modele, pa da bi se danas, moguće, smatrale transrodnim ili transeksualnim osobama.

O razlozima za uključivanje članaka u ovu kategoriju možete pogledati ili spisak poznatih LGBT osoba ili članke o tim osobama.