Katastrofa na Hillsboroughu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Renovirana tribina Lepings lejn, poprište tragedije.

Tragedija na Hilsborou ili Katastrofa na Hilsborou (engl. Hillsborough disaster) je incident koji se dogodio 15. aprila 1989. na stadionu Hilsboro u engleskom gradu Šefildu. Tokom polufinalne utakmice FA kupa između fudbalskih klubova Liverpula i Notingem foresta, prenatrpanost tribina je prouzrokovala smrt 96 osoba i povrede još 766 drugih. Odgovornost za incident se od tada prvenstveno stavlja na teret policije što je dozvolila da previše ljudi uđu na stadion. Tragedija na Hilsboru je najgora nesreća na stadionima u britanskoj istoriji, i jedna od najgorih svetskih fudbalskih nesreća.

U to vreme, polufinala FA kupa su se održavala na neutralnom terenu. Za sezonu 1989, Fudbalski savez Engleske je odabrao Hilsboro (domaći teren fudbalskog kluba Šefild vednsdej) za susret Liverpula i Notingema. Kao što je standard u utakmicama engleske domaće fudbalske lige, navijači suprotstavljenih klubova su odvojeni na stadionu. Navijači Liverpula su bili izdvojeni na tribini Lepings Lejn. Ulazak u Lepings Lejn bio je moguć samo preko malog broja oronulih obrtnih kapija. To ograničenje je dovelo do opasne prenatrpanosti izvan stadiona pre početka utakmice. U pokušaju da ublaži pritisak izvan stadiona, glavni nadzornik Dejvid Dakenfild, viši policijski službenik odgovoran za meč, je naredio da se otvori jedna izlazna kapija. Otvorena izlazna kapija je vodila do tunela na kom je pisalo „stajaća (tribina)", koji je vodio direktno do dve već prenatrpane tribine. Prethodnih godina, policija je zatvarala tunel kada su dve centralne tribine bili ispunjene. Međutim, ovom prilikom niko nije pazio na tunel.

Priliv navijača koji je usledio je doveo do pritiskanja, a neki navijači se peli preko ograde ili su ih podigli kolege navijači na tribinu iznad kako bi izbegli pritisak. Nekoliko trenutaka posle početka meča, zaštitna ograda se slomila, a navijači su počeli da padaju jedni preko drugih. Utakmica je zaustavljena posle šest minuta. Da bi odneli povređene, navijači su rušili reklamne table da bi ih koristili kao nosila, a pozvane su i hitne službe da pruže pomoć. Od 96 koji su poginuli, samo 14 je stiglo do bolnice.

Tejlorov izveštaj, zvanična istraga nesreće iz 1990, je zaključila da je „glavni razlog za katastrofu bio neuspeh policijske kontrole“. Zbog nalaza izveštaja stajaće tribine su ukinute na svim većim fudbalskim stadionima u Engleskoj, Velsu i Škotskoj.

Vidi još[uredi | uredi kod]