Katarina Patrnogić

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
KATARINA PATRNOGIĆ
Katarina Patrnogić.jpg
Datum rođenja 1921.
Mesto rođenja Prizren
Flag of Kraljevina Jugoslavija Kraljevina SHS
Datum smrti 1971. (50 god.)
Mesto smrti Priština, SAP Kosovo, SR Srbija

Flag of Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija SFR Jugoslavija
Profesija društveno-politička radnica
Članica KPJ od 1941.
Učešće u ratovima Narodnooslobodilačka borba
Služba NOV i PO Jugoslavije
Narodni heroj od 27. novembra 1953.
Odlikovanja
Orden narodnog heroja
Orden za hrabrost
Orden zasluga za narod sa srebrnim vencem
Orden bratstva i jedinsta
Orden partizanske zvezde
Partizanska spomenica 1941.

Katarina Patrnogić – Cica (19211971), učesnica Narodnooslobodilačke borbe, društveno-politička radnica SFR Jugoslavije, SR Srbije i SAP Kosova i narodni heroj Jugoslavije.

Biografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Rođena je 1921. godine u Prizrenu, u zanatlijskoj porodici. Završila je gimnaziju 1939. godine, posle čega je upisala Pravni fakultet u Beogradu.

Februara 1941. godine, postala je kandidat, a uskoro i članica Komunističke partije Jugoslavije.

Narodnooslobodilačka borba[uredi - уреди | uredi izvor]

Okupatorskom podelom Kosova 1941. godine, Prizren je pripao italijanskoj okupacionoj zoni. Karabinjeri su uhapsili Katarinu u novembru iste godine i mučili ju da oda imena saradnika Narodnooslobodilačkog pokreta. Pošto nije ništa priznala, puštena je iz zatvora. Karabinjeri su nastavili da ju potajno prate u nadi da će ih odvesti do svojih saradnika. Neko je vreme ilegalno radila u Prizrenu, a zatim je prešla u Orahovac da bi radila na organizovanju NOP-a.

Avgusta 1942. godine, policija je saznala da se Katarina vratila u Prizren, pa su ju ponovno uhapsili. Mučili su ju i ispitivali, ali nije ništa priznala. Neko vreme je boravila u prizrenskom zatvoru, nakon čega su ju prebacili u tiranski zatvor. Po dolasku u zatvor, uključila se u pripreme grupe komunista za bekstvo. Januara 1943. godine, tokom bega, imala je zadatak da onesposobi čuvarku, vezavši ju, a zatim pobegla zajedno s ostalim zatvorenicama.

Aprila 1943. godine, postala je borac Šarplaninskog partizanskog odreda. Avgusta 1943, bila je postavljena za zamenicu političkog komesara čete. Dana 8. avgusta, postala je politički komesar Trećeg bataljona Osme preševske brigade. Dana 9. septembra, prilikom formiranja Druge kosovsko-metohijske brigade, postala je zamenicom političkog komesara brigade. Od decembra 1944, do kraja rata bila je zamenica političkog komesara Četvrte kosovsko-metohijske brigade.

Posleratna karijera[uredi - уреди | uredi izvor]

Posle rata, bila je poslanica šarplaninsko-gorskog izbornog sreza u Narodnoj skupštini Jugoslavije, Skupštini Srbije i Skupštini Kosova.

Vršila je dužnosti sekretarice Sreskog komiteta KPJ u Prizrenu, članice Oblasnog komiteta i Centralnog komiteta SK Srbije, članice Oblasnog odbora Socijalističkog saveza radnog naroda za Kosovo i Metohiju i Glavnog odbora SSRN Srbije i ostalo.

Preminula je tokom vršenja dužnosti potpredsednice Skupštine Kosova, 1971. godine.

Nosilac je Partizanske spomenice 1941. godine i više drugih jugoslovenskih odlikovanja. Ordenom narodnog heroja odlikovana je 27. novembra 1953. godine.

Literatura[uredi - уреди | uredi izvor]

Partizanska spomenica 1941. Segment isključivo posvećen Narodnooslobodilačkoj borbi.
  • Jugoslovenski savremenici: ko je ko u Jugoslaviji. „Sedma sila“, Beograd 1957. godina.
  • Vojna enciklopedija (knjiga šesta). Beograd 1973. godina.
  • Narodni heroji Jugoslavije. „Partizanska knjiga“ Ljubljana, „Narodna knjiga“ Beograd, „Pobjeda“ Titograd, 1982. godina.