Kasala

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Kasala
كسلا
Kassala center Totil.jpg
Koordinate: 15°27′N 36°24′E / 15.450°N 36.400°E / 15.450; 36.400
Država  Sudan
Stanovništvo (2010.)
 - Grad 536 009
Karta
Kasala na karti Sudana
Kasala
Kasala

Kasala (arapski: كسلا, Kassalā) je glavni grad Vilajeta Kasala u sjeveroistočnom Sudanu, sa svojih 536 009 stanovnika [1](procjena iz 2010.) je treći grad po veličini u Sudanu.

Kasala je regionalni centar trgovine, poznat po svojim voćnjacima u okolici. Nekad je Kasala bila važna posljednja željeznička stanica, preko koje je išao promet roba prema Etiopiji do 1960-ih kad je Sudan bio Egipatsko - britanska kolonija. Danas je međutim ta pruga izvan upotrebe, zbog zategnutih političkih odnosa sa Etiopijom, tako da Kasala više nema ni željezničke stanice.

Danas se sav promet odvija magistralnom cestom Kartum - Port Sudan, na kojoj je Kasala važna trgovačka međustanica.

Historija[uredi - уреди | uredi izvor]

Kasala se razvila kao naselje iz vojne utvrde, koju je izgradio Egipatski potkralj Muhamed Ali Paša za otomanske vojnike za vrijeme vojne ofenzive na Sudan 1840. Kasalu su 1885. zauzeli mahdisti, i jedno vrijeme držali pod svojom vlasti. Kod grada se odigrala Bitka kod Kasale 1894. nakon koje su Talijani zauzeli grad, koji su držali do 1897. kad su je vratili pod vlast Egipatskog kraljevstva. Od 1899. Kasala je pod Egipatsko - britanskom vlašću sve do 1956. kad je Sudan stekao nezavisnost.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata u julu 1940. Talijani iz svoje kolonije Talijanske Istočne Afrike, napali su s jednom brigadom na Kasalu i prisilili mali britanski garnizon da se povuče. No već sredinom januara 1941. Britanci su natjerali Talijane da se povuku iz grada.

Periferijsko naselje Mukram

Od 1960te Kasala je postala utočište za brojne muslimanske izbjeglice iz Etiopije i Eritreje koji su bježali od međuetičkih i religijskih sukoba koji su bjesnjeli u to vrijeme. U Kasalu su se ponovno počele slijevati izbjeglice, ovaj put sa juga i zapada Sudana i sa Planina Nuba, za vrijeme Drugog sudanskog građanskog rata 1980. Danas na periferiji grada živi oko 160.000 tih raseljenih ljudi.

Geografske karakteristike[uredi - уреди | uredi izvor]

Grob Katmija Hasana

Kasala je udaljena 571 km od Kartuma i doline Nila u pravcu istoka i Etiopske visoravni, tako da je kao pogranični grad bila most prema Etiopiji i Crvenom moru. Grad leži na rijeci Mareb, koja se nedaleko od Kasale gubi u pijesku, tako da gotovo nikad ne dospijeva do Nila.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]