Karton siti

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Karton Siti)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Pogled na Karton siti sa mosta Gazela

Karton siti je bespravno podignuto, nehigijensko naselje ispod mosta Gazela u Beogradu. Stanovnici ovog naselja su gotovo isključivo Romi među kojima ima i dosta izbeglica sa prostora bivše Jugoslavije. U naselju ima 294[1] porodice i oko 4.000 stanovnika[2] koji žive u oko 800 "objekata".

Prostire se delimično u blokovima 18 i 18a, između Savskog nasipa i ulice Vladimira Popovića sa jedne strane i naselja Staro Sajmište i Starog železničkog mosta sa druge strane.

Kao što ime sugeriše jedan od osnovnih materijala korišćenih u izgradnji objekata u naselju je karton. Naselje je bez vode, kanalizacije i struje. Stanovnici ovog naselja se snabdevaju električnom energijom sa jednog stuba javne rasvetle te struje u naselju ima samo noću tj. kada gradska rasvetla radi. Tokom prethodnih zima je par puta izbio požar u naselju usled preoterećenja kabla kojim se dovodi struja (veliki broj grejalica iako u zajednici postoji dogovor da se one ne koriste).

Tipična porodična "kuća" u karton sitiju

Kao potpun kontrast ovom naselju sa druge strane mosta se nalaze Sava centar, Interkontinental i Hajat

Stanovništvo se uglavnom izdržava skupljanjem sekundarnih sirovina (najviše kartona, papira i metala). Nažalost stanovnici nemaju gde da skladište prikupljen materijal te je on rasut po celom naselju što izazova dodatne probleme.

Raseljavanje[uredi | uredi kod]

Prvi pokušaj raseljavanja stanovnika ovog naselja se desio 2006. godine, ali su se stanovnici bloka 45 samoinicijativno organizovali i svakodnevno održavali proteste negodojući zbog odluke gradskih vlasti da Romi iz ovog naselja postanu njihove nove komšije. Tada je odluka o raseljavanju odložena dok se ne spremi bolji plan.

Tokom avgusta 2007. počeo je popis stanovništva kao prvi korak u zbrinjavanju žitelja ovog dela Beograda. Do kraja projekta većina stanovnika Karton sitija bi trebalo da dobiju adekvatan smeštaj i priliku za zaposlenje bar jednog člana porodice.

Izvori[uredi | uredi kod]