Karolina Riječka

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostala značenja, vidi Karolina Riječka (razvrstavanje).

Carollina Bellinich (Rijeka, 21. travnja 1791 - ?), poznatija pod imenom Karolina Riječka, bila je supruga lovranskog veletrgovca Andrije (Andrea) Bellinicha, poznata po tome što je, prema lokalnoj legendi, za vrijeme Napoleonskih ratova spasila grad Rijeku od britanskog bombardiranja.

Carolina Bellinich je bila sestra tadašnjeg gradskog "vicekonzula" čije se ime navodi kao Ignacije. U ljeto 1813. godine, za vrijeme Rata Šeste koalicije, Rijeka se nalazila pod francuskom vlašću. Britanska eskadra u Jadranu, pod zapovjedništvom viceadmirala Thomasa Fremantlea namjeravala je napasti i uništiti grad kako bi spriječila i otežala francusko povlačenje prema Italiji. Eskadra je došla pred grad 3. srpnja, nakon čega je grad napustio malobrojni francuski garnizon. Britanski brodovi su uništili brodove ispred luke, a potom iskrcala odred od 600 marinaca koji je opljačkao državno skladište. Delegacija građana, među kojima je bila i Carolina, je došla kod britanskog zapovjednika kapetana Hosta (prema nekim izvorima i admirala Fremantlea) te ga zamolila da poštedi grad i njegovu imovinu. Britanci su uslišali njihov zahtjev, ali su, da bi "zadovoljili formu" bombardirali i opljačkali obližnji Bakar. Nedugo potom su u Rijeku 26. kolovoza ušle austrijske trupe pod vodstvom generala Nugenta, čime su prestala ratna zbivanja na tim prostorima.

Carolina Bellinich se posljednji put u povijesnim izvorima spominje 1829. godine. Tada je navodi da je sa mužem imala četvoro djece. Gradske vlasti su cijeli događaj opisale u pismu poslanom tadašnjoj austrijskoj carskoj vladi u Beču, tražeći da joj se oda službeno priznanje zbog spašavanja grada.

Carolina Bellinich je nakon toga postala svojevrsna lokalna legenda, a mnogo godina kasnije je inspirirala umjetnička djela. Godine 1961. je u tadašnjoj Jugoslaviji snimljen film Karolina Riječka u kome je naslovni lik tumačila britanska glumica Anne Aubrey, a nešto kasnije je stvoren i popularni istoimeni mjuzikl.


Vanjske veze[uredi | uredi kod]