Karlo II. Drački

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Karlo II. Drački

Karlo II. Drački (Napulj, 1345. - Budim, 24. veljače 1386), poznat kao Karlo Drački, bio je napuljski kralj od 1382. godine, Ahejski vojvoda te hrvatsko-ugarski kralj od 1385. pa do svoje smrti 1386. godine. Porijeklom je iz napuljskog ogranka Anžuvinske dinastije.

Životopis[uredi | uredi kod]

Karlo je sin Ludovika Dračkog iz sporedne grane Anžuvinaca. U razdoblju 1369.-1376. godine obnašao je dužnost hrvatskog hercega.[1] Godine 1381. nasljedio je napuljsko prijestolje.

Hrvatsko-ugarski kralj[uredi | uredi kod]

Stalno pozivan od hrvatsko-ugarskih velikaša, Karlo iz Napulja stiže napokon preko Senja i Zagreba u Budim. Nakon smrti Ludovika I. 1382. godine, Karlo traži hrvatsko-ugarsku krunu, kao njegov najbliži muški srodnik, poričući tako pravo njegove kćeri Marije koju je on proglasio svojom nasljednicom. Uz pomoć ugarskog plemstva uspijeva oženiti Mariju i preoteti joj krunu, te se za ugarskog kralja pod imenom Karlo II kruni 31. prosinca 1385. godine u Stolnom Biogradu (Székesfehérvár).

Međutim, već 7. veljače 1386. godine Karlo je ubijen. Smatralo se da je njegovo ubojstvo naručila kraljica majka Elizabeta i knez Nikola Gorjanski. Karlove pristaše u dogovoru s bosanskim kraljem Tvrtkom I. proglasile su za njegovog nasljednika malodobnog mu sina Ladislava.[2] Pokušavajuci pridobiti Slavoniju i Hrvatsku, Elizabeta i Marija po savjetu Gorjanskog krenu preko Slavonije prema Zagrebu, ali ih kod Gorjana dočekaše pristaše ubijenoga Karla Dračkog na čelu s Ivanom Paližnom i braćom Ladislavom i Ivanišem Horvatom te Stjepanom Lackovićem. Urotnici ubiju Gorjanskog i Blaža Forgača, ubojicu Dračkoga. Kraljicu majku Elizabetu i kraljicu Mariju odvedu u Novigrad kraj Zadra gdje Paližna dade zadaviti Elizabetu, na očigled kćeri, a nju poštedi. Na to Mađari 31. ožujka 1387. godine okrune za kralja Žigmunda, Marijina muža, koji uz pomoć Venecije te Ivana, krčkoga i senjskoga kneza, prisile Paližnu da im 4. travnja 1387. izruči Mariju.

Bio je oženjen Margaretom Dračkom, svojom prvom rođakinjom, sa kojom je imao dvoje preživjele djece - Ladislava i buduću Ivanu II. Napuljsku.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Opća i nacionalna enciklopedija u 20 svezaka, str. 170
  2. Šišić, F., str. 223.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Opća i nacionalna enciklopedija u 20 svezaka, sv. X., Zagreb, 2006.
  • Šišić, Ferdo, Povijest Hrvata, pregled povijesti hrvatskog naroda, 600.-1526., prvi dio, Zagreb, 2004.
Prethodnik: Karlo II. Drački (1385.-1386.) Nasljednik:
Marija Rat Marija protiv Ladislava