Gonoreja

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Kapavac)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Gonoreja
Poster iz Drugog svetskog rata.
SpecijalnostDermatologija, urologija, Ginekologija
Klasifikacija i eksterni resursi
ICD-10A54
ICD-9098
MedlinePlus007267
eMedicinearticle/782913
MeSHD006069

Gonoreja, triper ili kapavac je zarazna spolna bolest koja se prenosi polnim kontaktom. Prilikom polnog kontakta dolazi do prenosa bakterije sa sluznice polnih organa zaražene osobe na sluznicu zdrave osobe. Bakterije napadaju cilindrični epitel sluznice (cervikalni kanal, rektum) izazivajući upalnu reakciju.[1][2]

Ako se ova bolest ne leči, izaziva sterilitet kod muškaraca i žena i slepilo novorođenčadi kod majki koje su zaražene. Bolest može zahvatiti i zadnje crevo, sluzokožu usta, vežnjaču oka i urogenitalni trakt. Leči se antibioticima, penicilinom, ako je rezistentna onda drugim. Zapuštena bolest prelazi u hroničnu, a iz epitela uretre kod muškaraca prelazi na mokraćnu bešiku, semevode, semenu kesicu i testise kao i bubrege.

Simptomi[uredi | uredi kod]

Često je gonoreja asimptomatska, pa zaraženi ne primećuju nikakve probleme. Ako postoje, najčešći su simptomi iscedak iz vagine i bolna upala sluznice porođajnog kanala.

Muškarci ponekad mogu primetiti žuti, sluzavi iscedak iz penisa, krv u urinu ili bockanje pri mokrenju. Od 1 do 10 dana posle infekcije javlja se zapaljenje i bolovi u uretri (mokraćnom kanalu penisa). Ako se ne leči sekret postaje bistar i lepljiv i održava se nekoliko meseci dok se ne javi groznica i otok limfnih žlezda u preponama. Ako se ne leči, gonoreja može izazvati neplodnost, nešto ređe sepsu ili oštećenja drugih organa (srca i mozga).

Kod žena simptomi se ne moraju ispoljiti, a kod nekih se javlja bol u donjem delu trbuha. Zaražene žene mogu bolest preneti na fetus. Kod muškaraca se nelečena gonoreja može proširiti na prostatu, semenike i pasemenike, te takođe uticati na plodnost.

Lečenje[uredi | uredi kod]

Lečenje se obavlja antibioticima, od kojih se mora primeniti nekoliko vrsta. U poslednjih deset godina sve je više vrsta Neisseria gonorrhoeae otpornih na antibiotike, pa lečenje postaje teže.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Groopman, Jerome (2012-10-01). „Sex and the Superbug”. The New Yorker LXXXVIII (30): 26–31. Pristupljeno 2012-10-13. »...public-health experts [see]...the emergence of a strain of gonorrhea that is resistant to the last drug available against it, and the harbinger of a sexually transmitted global epidemic.« 
  2. „Antibiotic-Resistant Gonorrhea”. Centers for Disease Control and Prevention. May 8, 2013. Pristupljeno May 12, 2013. 

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]