Kanski filmski festival 1959.

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Dvanaesti po redu Kanski festival (fr. Festival de Cannes) je bio održan od 30. aprila do 15. maja 1959. godine u Cannesu.

Zlatnu palmu je osvojio Crni Orfej, brazilsko-francusko-italijanski filmski mjuzikl u režiji Marcela Camusa.

Nagradu za najbolju režiju je osvojio francuski sineast François Truffaut za svoj režijski prvijenac 400 udaraca. Taj je događaj izazvao pažnju zbog toga što je Truffaut prethodne godine, kao kritičar uticajnog časopisa Cahiers du Cinema od strane organizatora proglašen persona non gratom zbog toga što je "na neprimjeren način" opisivao selekciju filmova i odluke žirija. Truffautova pobjeda je postala značajna ne samo zbog njegove rehabilitacije, nego što je u filmu prvi put koristio motive i tehnike koje su - pogotovo nakon što za mjesec dana njegov sunarodnjak Claude Chabrol osvoji Zlatni medvjed na Berlinskom festivalu za sličan film Rođaci - postale karakteristične za uticajni filmski pokret poznat kao Novi val.

Nagradu za najboljeg glumca su podijelili Dean Stockwell, Bradford Dillman i Orson Welles za nastup u američkom filmu Compulsion. Nagradu za najbolju glumicu je osvojila francuska glumica Simone Signoret za nastup u britanskom filmu Put u visoko društvo.

Tadašnju Jugoslaviju je na programu festivala predstavljao Vlak bez voznog reda u režiji Veljka Bulajića.

Nagrade[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]