Kaniža (Ivanec)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kaniža
Kaniža na mapi Hrvatske
Kaniža
Kaniža
Regija Sjeverozapadna Hrvatska
Županija Varaždinska županija
Općina/Grad Ivanec
Najbliži (veći) grad Varaždin
Površina 2.97 km²
Nadmorska visina 235 m
Geografske koordinate
 - z. š. 46.234 N
 - z. d. 16.202 E
Stanovništvo - - - - - - -(2001 / 2011 / 2021)
 - Ukupno 295
 - Gustoća 99.33 st./km²
 - Broj domaćinstava 87
Pošta 42240 Ivanec
Pozivni broj +385(0)42
Autooznaka

Kaniža je naseljeno mjesto u Republici Hrvatskoj u Varaždinskoj županiji.

Zemljopis[uredi | uredi kod]

Administrativno je u sastavu grada Ivanca. Naselje se proteže na površini od 2,97 km².

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Prema zadnjem popisu stanovništva iz 2001. godine u Kaniži živi 295 stanovnika i to u 87 kućanstava. Gustoća naseljenosti iznosi 99,33 st./km². U zadnjih pedesetak godina broj stanovnika se nije puno mijenjao, a najviše stanovnika se broji 1991.

Kretanje broja stanovnika 1857.-2001.[1]


Napomena:Do 1900. i od 1981. nadalje iskazivano pod imenom Kaniža, a od 1910. do 1971. pod imenom Kaniža Ivanečka. U 2001. povećano za dio područja naselja Gečkovec. Od 1857. do 1991. dio podataka sadržan je u naselju Gečkovec.

Oblik[uredi | uredi kod]

Kaniža je naselje raštrkanog oblika koje je smješteno na izduženom prostoru. Kuće nisu pravilno razmještene već su ponegdje zbijene, a ponegdje su udaljene i do 20 metara. Naselje se ne sastoji od nekoliko manjih zaselaka nego je jedna cjelina.

Gospodarstvo[uredi | uredi kod]

Kaniža je stalno naselje s raštrkanim posjedom. Polja su vrlo mala jer se provodi pulverzacija (usitnjavanje). S obzirom na stupanj razvijenosti Kaniža je tranzicijski tip. Samo jedno kućanstvo bavi se i živi od poljoprivrede, a većina kućanstava posjeduje oranicu, voćnjak i/ili vinograd koje obrađuju, ali samo u slobodno vrijeme. U naselju je oko 10 privatnih poduzeća koja se bave različitim djelatnostima poput prodaje automobila, tekstila, montiranjem prozora, soboslikarstvom itd.

Povijesni spomenici[uredi | uredi kod]

Spomenik palim borcima NOR-a

Na području Kaniže nalaze se dva povijesna spomenika. Prvi se nalazi na raskrižju između Kaniže i Gečkovca i podignut je u čast palim antifašistima iz II. svjetskog rata. Na ploči koja se nalazi na spomeniku istaknute su sve osobe iz područja Kaniže i Gečkovca koje su poginule u ratu. Spomenik je podignut od strane SBNOR-a (Saveza boraca narodnooslobodilačkoga rata) 27. VII.1955.

Drugi spomenik nalazi se blizu Kaniže u šumi Turjač. U narodu je spomenik poznat kao „oltar“. Spomenik je izrađen od kamena, nalazi se na uzvisini, na kojoj je, prema legendi, nekoć stajala crkva, ali su je anđeli, zbog zlih ljudi odnijeli, a od crkve je ostao samo oltar. Legenda govori da su je anđeli odnijeli u legendarni Marpurg, a gdje je to, nitko ne zna. No, znanstvena proučavanja pokazuju da je kamen vjerojatno keltskog podrijetla i da su ga tamo stavili druidi, keltski svećenici, a slični kameni blokovi u paru se nalaze i u Velikoj Britaniji i Irskoj.

Izvori[uredi | uredi kod]

Kameleon Arhivirano 2015-04-17 na Wayback Machine-u


Ovaj nedovršeni članak o naselju u Hrvatskoj: Kaniža (Ivanec) treba dopuniti.
Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.