Kanaka

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Kanaka (starogrčki: Κανάκη) bila je, u grčkoj mitologiji, kći Eola i Enarete,[1] te ljubavnica Posejdonova.[2] Kanakina su braća bili Atamant, Kretej, Dejonej, Magnet, Perijer, Salmonej i Sizif, a sestre su joj bile Alkiona, Arna, Kalika, Pisidika, Perimeda i Tanagra. Kanaka je Posejdonu rodila Aloeja, Epopeja, Nireja, Triopa i Hopleja.[3]

Prema drugoj, poznatijoj verziji mita, koju daje Ovidije, Kanaka nije bila Posejdonova ljubavnica, nego je strasno volela svog brata Makareja. Kanaka se zaljubila u Makareja i stupila s njim u incestuoznu vezu, pa je ona zatrudnela. Makarej je obećao da će se oženiti njome, no naposletku nije to učinio. Kad im se rodilo dete, Kanakina ga je dojilja pokušala kriomice izneti u košari, praveći se da nosi zavetne darove za žrtvovanje, no beba je u jednom trenutku zaplakala i tako se otkrila. Eol se razbesneo i poslao Kanaki mač naredivši joj da njime izvrši samoubistvo. Novorođenče je ostavio da umre.[4][5][6] Ovaj je mit bio obrađen i u Euripidovoj izgubljenoj tragediji Eol, koja je, kako se čini, poslužila kao temelj za kasnije pisce koji su obrađivali taj mit.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Hesiod, Katalog žena, fr. 10(a) Pap. Turner, fr. 1–3, col. I–II, 25–75
  2. Kalimah, Himna Demetri, 99, gde Triop spominje da su ga rodili Kanaka i Posejdon.
  3. Pseudo-Apolodor, Apolodor, I, 7, 3I, 7, 4.
  4. Ovidije, Heroide, XI.
  5. Higin, Fabulae, 238 (Eol ubija Kanaku), 242 (Makarej se ubija nakon Kanakine smrti), 243 (Kanaka se ubija zbog nedozvoljene ljubavi prema Makareju).
  6. Plutarh, Uporedne pričice, 28, gde je i Makarej iz istog razloga izvršio samoubistvo.