Kamičak (utvrda)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Kamičak je utvrda sagrađena 1712. godine u središtu grada Sinja[1] [2].

Značenje naziva[uredi - уреди | uredi izvor]

Kamičak doslovno znači veliki kameni zid (sagrađen od žestice) prekriven kamenim pločama većih dimenzija.[3]

Povijest i drugi podaci[uredi - уреди | uredi izvor]

Utvrda Kamičak sagrađena je 1712. godine na istoimenom vapnenačkom brežuljku u samom središtu grada Sinja. Nalazi se nasuprot glavnih vrata crkve Gospe Sinjske, tik do stražnjih dvorišta kuća koje sa zapadne strane gledaju na samu Pijacu, glavni gradski trg i šetnicu. Utvrda je zvjezdolikog tlocrta, opasana i ozidana zidinama te pošumljena borovima još 1890. godine. Utvrda je povezana s Kvartirima, to jest današnjim Alkarskim dvorima a prije vojarnom za konjicu iliti kvartirom.

Na vrhu utvrde nalazi se kula sa satom, nekada davno promatračnica s koje se osmatralo na Sinjsko polje radi možebitnih navala turaka i sličnih pogibelji. U samu kulu je ugrađena ura sa satnim mehanizmom povezanim sa zvonom na vrhu kule. Zvono zvoni na tri minute do punog sata te na sam puni sat točnim brojem otkucaja zvona.

Brončano zvono koje je stavljeno na kulu izliveno je u poznatoj talijanskoj ljevaonici obitelji Colbachini. Ta ljevaonica je osnovana je 1745. godine, a od 1898. godine odlukom pape Leona XIII. ima posebno pravo upotrebe papinskog grba na svojim proizvodima i dan danas je jedina ljevaonica s tom posebnom čašću. Zvono je urešeno cvjetnim ornamentom na kojem se ističu četiri kružna reljefa:

  • Gospa s djetetom u naručju,
  • Mojsije,
  • Raspeće i
  • Sveti Juraj ubija zmaja (Alkar na konju sa spuštenim kopljem)

Na samom zvonu upisana je godina rimskim brojkama MDCCCXXVIII to jest 1828. te ime ljevača u naslovu Opera di Giovanni Colbachini Trieste.

Na vrhu zvona upisano je još na latinskom A fulgore et tempestate libera nos Domine iliti Od groma i zla vremena oslobodi nas Gospodine, povlačeći time staro narodno vjerovanje da zvonjava zvona rastjeruje nevremenske oblake i tuče.

Zanimljivosti[uredi - уреди | uredi izvor]

Postoji još jedna utvrda sa nazivom Kamičak u zaleđu Šibenika [4]

Zidine i kula Kamička zbog svog položaja znale su biti izložene pogledima javnosti zbog neobičnih razloga kao što su osvještavanje javnosti zbog raznih inicijativa, pri čemu su razne organizacije u više navrata prekrivale njegove zidine transparentima različitog sadržaja [5].

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]