Cumbria

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Kambrija)
Disambig.svg
Ukoliko ste tražili članak o periodi u paleozoiku, pogledajte članak Kambrijum.
Kambrija
Cumbria
Zastava grofovije Kambrija
EnglandCumbria.png
Položaj Severozapadna Engleska
Glavni grad Karlajl
Površina 6 768 km²
Stanovništvo (2008) 496 600 (procena)
Gustina naseljenosti 73,4/km²

Kambrija (engl. Cumbria) je tradicionalna grofovija u severozapadnom regionu Engleske. Treća je najveća grofovija Engleske, ali je slabo naseljena. Tu živi ispod pola miliona ljudi, što daje gustinu stanovništva od 73,4 čoveka po kilometru kvadratnom. Na severu se graniči sa Škotskom, na istoku je Irsko more, dok se na zapadu i jugu Kambrija graniči sa grofovijama Lankašir, Severni Jorkšir, Daram i Northamberlend. Glavni i najveći grad je Karlajl.

Oblast su u davnini naseljavali Kelti od kojih potiče naziv ove oblasti. U ranom srednjem veku ovde se govorilo kambrijskim jezikom, jednim od keltskih jezika koji je izumro u 11. ili 12. veku.

Topografska mapa Kambrije

Ova dominantno ruralna grofovija je poznata po nacionalnom parku Jezerska oblast (-{Lake District National Park}-). To je jedno od najlepših prirodnih područja Velike Britanije koje je inspirisalo brojne umetnike. Veći deo Kambrije je planinsko područje gde se nalaze svi vrhovi Engleske viši od 900 metara. Najviši među njima je vrh Skafel visok 978 metara. Jezero Vindermir je najveće prirodno jezero Engleske.

Od istorijskih znamenitosti u Kambriji najznačajnije su: Zamak Karlajl, Opatija u Furnesu i Hadrijanov zid.

Administracija[uredi - уреди | uredi izvor]

Veće Kambrije osnovano je 1974. ujedinjavanjem istorijskih grofovija Kamberlend, Vestmorlend i poluostrva Furnes koje je ranije pripadalo Lankaširu. Danas se sastoji iz 6 oblasnih veća.

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi izvor]