Calgary

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Kalgari)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Calgary je grad u kanadskoj provinciji Alberta.

Prema demografskim procjenama iz 2005. broj stanovnika je iznosio oko 1,630.000, što Calgary čini trećim po veličini gradom u Kanadi.

Zbog blizine kanadskog Stjenjaka, Calgary je popularno odredište zaljubljenika u zimske sportove i ekoturista, iako je srž lokalne ekonomije naftna industrija.

Calgary je isto tako poznat i po rodeo festivalu zvanom Calgary Stampede, festivalu folk muzike, festivalu karipske muzike kao i Lilac festivalu.

U svijetu je Calgary najpoznatiji kao domaćin Zimskih olimpijskih igara 1988. godine.

Na području Calgaryja su prvi bijeli naseljenici došli 1870-ih, ali je grad ispočetka služio isključivo kao uporište Kanadske konjičke policije. Tek ga je dolazak željeznice 1890-ih pretvorio u važno saobraćajno i privredno središte. Godine 1914. je na tom području pronađena nafta, ali je grad od nje prosperirao tek 1970-ih, za vrijeme arapskog naftnog embarga. Taj bum je naglo prestao zbog Nacionalnog energetskog programa liberalne vlade početkom 1980-ih. Nakon toga je stanovništvo Calgaryja steklo veliki animozitet prema liberalima i centralnoj vladi, pa je Calgary jedini veći grad Kanade kojim dominira Konzervativna stranka.

U Calgary se nalazi i profesionalni hokejaški tim Calgary Flames koji igra u NHL ligi.

Slike[uredi | uredi kod]