Kalafat (brodograditelj)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Kalafat)
Kalafat
calafato
Kalafati popunjavaju rupe između dasaka na brodskoj oplati
Kalafati popunjavaju rupe između dasaka na brodskoj oplati

Kalafat (od talijanskog: calafato, preko grčkog: καλαϕάτης i arapskog: qalafât[1] je naziv za posebnog majstora brodograditelja, koji se bavio zapušivanjem drvenih oplata brodova.

Opis[uredi - уреди | uredi izvor]

Kalafat se bavio isključivo kalafativanjem (umetanjem drvene stupe) ili šuperenjem (umetanjem konoplje) u utore između madira na oplati broda. Šuperenje je bila vrlo bitna radnja u kompletiranju drvenog broda, ali i stalni posao njegova redovitog održavanja (inače je puštao vodu i potonuo). [2] Kalafati nisu radili samo po brodogradilištima njih su uzimali i kao članove posade, jer je brod i u toku dugih plovidba bilo potrebno često - kalafativati.

Za postati majstor kalafat bilo je potrebno naukovati barem 8 godina, dok je za rad sa kalafatskom sjekiricom bilo potrebno naukovati 5 godina.

Kalafati u našim krajevima[uredi - уреди | uredi izvor]

Po našim brodogradilištima se uvriježilo da su kalafati stariji ljudi, umanjene sposobnosti za rad, ali velikog iskustva, kog su svi ostali radnici cijenili. [2] Dok je Kalafat proto ili samo proto bio naziv za glavnog majstora u brodograditelja, a to je obično bio i vlasnik brodogradilišta ili radionice. [2]

Kalafatima su kod nas zvali i one koji to nisu bili - pomoćne radnike u brodogradilištu, koji su pomagali majstorima u obradi drva, pilili balvane i drvo ručnim pilama. [2]

Najpoznatiji istočnojadranski kalafati bili su Korčulani i Betinjani.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. "Calafato" (talijanski). Treccani Enciclopedia Italiana. http://www.treccani.it/vocabolario/calafato/. pristupljeno 15. 02. 2013. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Milan Jadrešić - Pile. "Kalafat koji to i nije" (hrvatski). Zadarski list. http://www.zadarskilist.hr/clanci/26102007/kalafat-koji-to-i-nije. pristupljeno 15. 02. 2013. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]