Kalafat (brodograditelj)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Kalafat)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kalafat
calafato
Kalafati popunjavaju rupe između dasaka na brodskoj oplati
Kalafati popunjavaju rupe između dasaka na brodskoj oplati
Kalafati popunjavaju rupe između dasaka na brodskoj oplati

Kalafat (od talijanskog: calafato, preko grčkog: καλαϕάτης i arapskog: qalafât[1] je naziv za posebnog majstora brodograditelja, koji se bavio zapušivanjem drvenih oplata brodova.

Opis[uredi | uredi kod]

Kalafat se bavio isključivo kalafativanjem (umetanjem drvene stupe) ili šuperenjem (umetanjem konoplje) u utore između madira na oplati broda. Šuperenje je bila vrlo bitna radnja u kompletiranju drvenog broda, ali i stalni posao njegova redovitog održavanja (inače je puštao vodu i potonuo). [2] Kalafati nisu radili samo po brodogradilištima njih su uzimali i kao članove posade, jer je brod i u toku dugih plovidba bilo potrebno često - kalafativati.

Za postati majstor kalafat bilo je potrebno naukovati barem 8 godina, dok je za rad sa kalafatskom sjekiricom bilo potrebno naukovati 5 godina.

Kalafati u našim krajevima[uredi | uredi kod]

Po našim brodogradilištima se uvriježilo da su kalafati stariji ljudi, umanjene sposobnosti za rad, ali velikog iskustva, kog su svi ostali radnici cijenili. [2] Dok je Kalafat proto ili samo proto bio naziv za glavnog majstora u brodograditelja, a to je obično bio i vlasnik brodogradilišta ili radionice. [2]

Kalafatima su kod nas zvali i one koji to nisu bili - pomoćne radnike u brodogradilištu, koji su pomagali majstorima u obradi drva, pilili balvane i drvo ručnim pilama. [2]

Najpoznatiji istočnojadranski kalafati bili su Korčulani i Betinjani.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Calafato (talijanski). Treccani Enciclopedia Italiana. Pristupljeno 15. 02. 2013. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Milan Jadrešić - Pile. Kalafat koji to i nije (hrvatski). Zadarski list. Pristupljeno 15. 02. 2013. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]