Kaži zašto me ostavi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kaži zašto me ostavi
RežijaOleg Novković
ScenarioSrđan Koljević
UlogeŽarko Laušević
Milica Mihajlović
Ljubiša Samardžić
Dragan Jovanović
PremijeraKolovoz 1993
Trajanje90 minuta
Kaži zašto me ostavi na Internet Movie Database

„Kaži zašto me ostavi“ je srpski film snimljen 1993. godine koji je režirao Oleg Novković, a scenario je pisao Srđan Koljević. Ovaj film je ujedno i diplomski film Olega Novkovića i premijerno je bio prikazan na Filmskom festivalu u Nišu 1993. godine.

Film govori o devedesetim godinama i ratnom vihoru u kome se SFRJ raspadala. Peđa, mladić koji živi u Beogradu, dobija poziv za vojnu vežbu međutim, preko noći se obreo na ratištu kod Vukovara. Nakon potresnih iskustava, vraća se u Beograd, ali kao sasvim drugi čovek. Lutajući besciljno ulicama Beograda, slučajno naleće na Veru, devojku koju je upoznao u Vukovaru pod veoma tragičnim okolnostima. Postaje opsednut njome i ne prestaje da misli na nju i da je svuda sledi, potpuno zaboravljajući kako na svoje prijatelje i porodicu, tako i na svoju devojku koja želi da ga odvede u Pariz, i pokušali da počnu život iz početka, daleko od rata i ekonomske krize. Film se završava tragično – na jednoj improvizhovanoj žurci na jednom beogradskom splavu, dolazi do sukoba između Peđe i Marka, i u tuči, Marko nehotično ispaljuje hitac iz pištolja koji je Peđa doneo sa fronta i ubija ga.

Lajt motiv filma je pesma Kaži zašto me ostavi, koju izvodi Ana Sofrenović, koja je ujedno debitovala kao pevačica ovom film.

Uloge[uredi | uredi kod]

Glumac Uloga
Žarko Laušević Peđa
Milica Mihajlović Vera
Ljubiša Samardžić Rade
Dragan Jovanović Marko

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]