Kaštel Dragač

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Temelji kaštela Dragač

Kaštel Dragač poznat i kao kaštel Dragatij je utvrda u Kaštel Štafiliću.

Natpis s kaštela Dragač

Najzapadniji kaštel kaštelanskog područja je kaštel Dragatij (Dragač), nalazio se na predjelu Bile - Dračić. Sagradio ga je građanin Matija Dragač na temelju dozvole koju je 1543. godine izdao trogirski knez Jerolim Maripietro. Najraniji spomen kaštela je godine 1571. kada je knez naredio nadgledniku naoružanja Petru Bogoforteu da u taj kaštel pošalje dvije arkebuze, šest libri olova i praha, te četiri stapina.

O kaštelu povjesničar Pavao Andreis piše

Wikiquote „...dovršio je kaštel s jednim dvorištem ne mnogo prostranim, ali nije mogao dovršiti projekt koji je bio da se pripoji kaštelu jedno naselje, budući da je pretečen od smrti....“
()

.

Kvadratni tlocrtni oblik i debljina zida potvrđuju da da je utvrda bila građena u obliku kule poput kule Pavla Cipiko i kule Lodi. Prema ostacima zida i morta na hridima istočno od kaštela mogu se utvrditi ostaci još jedne građevine veličine 7,5 x 7,5 metara udaljene od kaštela 9 metara.

Lukšićani su 1806. godine kupili od obitelji Dragač njihov kaštel kao građevni materijal za izgradnju nove župne crkve.

Na istočnom zidu te crkve uzidana je ploča sa natpisom koji se nalazio nad glavnim ulazom u kaštel. Natpis govori o tome da je Matija Dragač sagradio kaštel 1546. godine na svoju korist i korist domovine.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  • Pavao Andreis, Storia della Citta di Trau, Split, 1908.
  • Vjeko Omašić, Kaštela od prapovijesti do početka XX. Stoljeća, Kaštela, 2001.
  • Katja Marasović, Kaštelanski zbornik br.8 , Kaštela, 2007