KK Kladanj 72

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezična standardizacija, preuređivanje, reorganizacija ili usklađivanje sa standardima srpskohrvatske Wikipedije.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Gnome-edit-clear.svg Ovaj članak zahtijeva čišćenje.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Kosarkaski Klub KLADANJ 72

Košarkaški klub Kladanj 72 (ćirilicom: КК Клaдањ 72) košarkaški je klub iz Kladnja u Bosni i Hercegovini.

Historija[uredi - уреди | uredi izvor]

Klub je zvanično osnovan 20. aprila 1972. godine, pod nazivom "SOKOLINA" Kladanj. U toku 1972.godine, klub se takmičio u 2.Republičkoj ligi Bosne i Hercegovine. Tada su ligu sačinjavali klubovi: "SOKOLINA" Kladanj, "VARDA" Višegrad, "SREDNJOŠKOLAC" Jajce,"VITEZ" Vitez, "PARTIZAN" Žepče, "PARTIZAN" Vareš i "25.MAJ" Maglaj. Prvi trener je bio ing. Golić Ljubo, a okosnicu ekipe u tom periodu su sačinjavali igrači: PRVULOVIĆ SRBISLAV, BULJUGIĆ NIJAZ,BAJIĆ SEAD,ALEKSIĆ VLADO,GAVRANOVIĆ DOBRINKO, CVETKOVIĆ SLOBODAN,GOLIĆ ZLATAN, SULJIĆ VEHID., uz dosta košarkaŠa koji su se pojavili na samom startu,te ubrzo prestali sa treniranjem.Na kraju te sezone, klub je zauzeo 5.mjesto.

Generacija košarkaškog kluba Kladanj 1974.godine
Generacija košarkaškog kluba Kladanj 1975.godine

1973.godine po dolasku iz vojske klubu se priključuje Mezetović Jusuf. Iste godine liga se iz finansijskih razloga reorganizuje i klub se takmiči u regionalnoj ligi sjeveroistočne Bosne. U toku ovr godine promjena rukovodstva u "SOKOLINI" Kladanj, te klub ostaje bez finansiranja.


1974.godine kada je klub napušten od svih, kod igrača i dijela uprave ostala je želja za igrom i takmičenjem. Klub mijenja naziv u KK "ENTUZIJASTI" Ljubav prema košarci i entuzijazam odnijeli su pobjedu. Igrači i dio uprave od svojih dobrovoljnih priloga, koliko je ko mogao,sami izrađuju koševe,postavljaju ih u dvorište OŠ Kladanj i gimnazije Kladanj,uplaćuju takse za ligu,kupuju opremu i snose troškove takmičenja.


Generacija košarkaškog kluba Kladanj 1976.godine

1976.godine osnovana je SOFK-a, koja je finansirala sport općine Kladanj.Od 1976. do 1980. godine KK "ENTUZIJASTI" Kladanj takmiče se sa dosta uspjeha u Regionalno-zonskoj ligi Tuzle. U tom periodu stasala je jedna nova generacija mladih košarkaša koji će uz već afirmisane igrače postati nosioci igre,a svojim kvalitetima su se posebno isticali:

DRAŠKOVIĆ DRAGAN, BERKOVAC FUAD, IBRAHIMOVIĆ SENAD, MUHIĆ FADIL, MIJATOVIĆ ZLATAN, MUJABAŠIĆ SUAD, PALANGETIĆ MIŠO, MAZALOVIĆ ADEM, BERKOVIĆ DŽEMO, BERKOVIĆ AJIS, IMAMOVIĆ MIRSAD i DAMDŽIĆ SALKO-MIKO. Ove godine su obilježile i početak ozbiljnog rada sa mlađim selekcijama, pa je juniorska ekipa uključena u redovna takmičenja


1981.godine formirano je Sportsko društvo "KLADANJ" i klub postaje član društva,te mjenja ime u KK "KLADANJ". Period od 1981. do 1986.godine je period najvećeg uspjeha kluba. Nezaboravnom majstoricom 1981.godine protiv KK "FEROS" Srebrenica klub je izborio ulazak u Republičku ligu Bosne i Hercegovine.Veliki doprins su pored igračkog kadra posebice dali: DŽAFERAGIĆ EŠEF, DRAŠKOVIĆ DUŠAN, PRVULOVIĆ SRBISLAV, RUSTEMOVIČ MUHAMED, SULTANOVIĆ REŠAD i SULJIĆ VEHID.


1985.godine zahvaljujući velikom razumjevanju rukovodstva i radnika RD "PROGRES" Kladanj, klub je sponzorisan od ove firme. Poseban doprinos iz firme tada su dali: PRGUDA KASIM, GOJAČIĆ HAMDIJA i ČAMDŽIĆ MEHMEDALIJA.U periodu od 1983.godine pojavljuje se nova generacija mladih košarakaša u kojoj se ističu:

KLJAJIĆ ADI, BERKOVIĆ NUSRET, BERKOVIĆ KEMO, CAMDŽIĆ JASKO, ĐOZIĆ FERID, MAZALOVIĆ AMIR, AVDIBEGOVIĆ DINO idr.


1986-1989.godine klub se takmičio u Regionalnoj ligi Tuzla, a od 1990. do 1992.godine klub je ostao bez finansiranja od strane SOFK-e Kladanj, tako da je taj period protekao u egzistiranju na bazi sponzorisanja.


1992-1996.godine klub je mirovao zbog poznatog ratnog stanja, međutim značajno je istaći da se klub okupio u toku rata i učestvova na ratnoj Olimpijadi u Tuzli u oktobru 1993.godine.


1997.godine, nakon završetka rata klub se upjeva reorganizovati uz pomoć Općine Kladanj i nekoliko sponzora od kojih je prednjačilo DJL "BOSNAPROMET" Kladanj. Klub se uspješno takmičio u Regionalnoj ligi Tuzla. U velikoj mjeri dolazi do smjene generacija tako da se pojavljuje veliki broj mlađih košarkaša od kojih možemo posebno istaći Muju Tuljkovića koji je ostvario uspješnu inostranu i reprezentativnu karijeru.


1998.godine zbog neriješenog finansiranja i nerazumjevanja od strane općinskih vlasti klub u to vrijeme nije nije bio u mogućnosti da se takmiči, ali se aktivnost održavala u odigravanju prijateljskih utakmica sa ekipama iz susjednih općina, ekipom vojnih mirovnih snaga SFOR-a idr.


Proljeće 2007.godine okončalo je period od preko 9 godina stagnacije, kada se ponovno kreće sa radom kluba, sada pod nazivom "KK Kladanj-72", gde broj "72" označava godinu osnivanja kluba. Klub trenutno broji preko 40 članova u kategorijama "pioniri", "kadeti" i "juniori". U planu je ponovno osnivanje i ženske kategorije kluba, koja je funkcionisala u sezoni 2010/2011. Košarkaški klub Kladanj 72 trenutno se takmiči u Ligi mladih Regionalnog košarkaškog saveza Tuzla,[1] koji je pod okriljem Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine.

Generacija košarkaškog kluba Kladanj 1976.godine
Generacija košarkaškog kluba Kladanj 1979.godine
Generacija košarkaškog kluba Kladanj 1981.godine
Generacija košarkaškog kluba Kladanj 1984.godine
Generacija košarkaškog kluba Kladanj 1985.godine
Generacija košarkaškog kluba Kladanj 1986.godine
Generacija košarkaškog kluba Kladanj 1997.godine

Uprava i treneri[uredi - уреди | uredi izvor]

Predsjednik: Amir Mazalović
Podpredsjednik: Šemsudin Dino Kreho
Sekretar: Ferid Đozić
Predsjednik skupštine kluba: Sead Bajić
Trener: Semir Mutapčić
Pomoćni trener: Edin Mazalović

Ciljevi i vizije[uredi - уреди | uredi izvor]

Cilj kluba je popularizacija sporta među mladima iz Kladnja i okoline; omogućavanje mladima da savladaju osnovna znanja iz košarke, usavrše ih kroz takmičenja i utakmice, a za one koji iskazuju poseban afinitet, i da ta znanja nadograde; zatim pružanje prilike mladim osobama da kroz sport ostvare pozitivne kontakte sa svojim vršnjacima širom regije, te upoznavanje sa kulturno-sportskim uslovima u drugim sredinama kroz odlaske na takmičarske utakmice.

Kao krajnji cilj zacrtano je osnivanje seniorske ekipe, a glavna prepreka tome je stagnacija radova na izgradnji dvorane u Kladnju, koja je dobila svoj krov, ali se na tome još uvijek stoji.

Uspjesi[uredi - уреди | uredi izvor]

Kao glavni uspjesi kluba smatra se ulazak u košarkašku republičku ligu BiH 1981. godine, kada je KK Kladanj u baražu savladao ekipu iz Živinica. U novijoj historiji klub je bio prvak Lige mladih RKS Tuzla[2] u konkurenciji pionira u sezoni 2007/2008. pod trenerskom palicom profesora Nihada Gondžića. Titulu prvaka Lige mladih RKS Tuzla klub je osvojio i u sezoni 2012/2013,[3] ali u kadetskoj konkurenciji sa Emirom Dolićem na čelu. Šampionska generacija kadeta 2012/2013:

Sampionska generacija KADETI 2013 trener:Emir Dolić
Eldar Suljić
Goran Marjanović
Nedim Đozić
Nikola Bojanić
Meris Mazalović
Miloš Pajkić
Nedim Mazalović
Bojan Plakalović
Nikola Tešić

Uspjeh ove generacije je time i veći jer se klubu priključilo 5 dječaka iz susjedne Vlasenice, te su se na taj način srušili ono što se percipira kao etnička barijera. Osvojili su i prvo mjesto u konkurenciji i sa kadetima tuzlanske "Slobode". Medijsku pozornost tome dala je i sarajevska "Face TV", u dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem.

Sezona 2013/2014.

Utakmica u Tuzli 2013/2014.
Utakmica u Lukavcu 2013/2014.
Domaća utakmica 2013/2014.
Domaća utakmica 2013/2014.

Sezona 2013/2014. ostat' će upamćena po uspjesima u kadetskoj i juniorskoj konkurenciji. U pomenutim konkurencijama osvojena su dva druga mjesta na tabeli što je prvi put uspjelo za rukom u historiju kluba i obezbjeđene srebrene medalje. Uspjehu su doprinijeli:

KADETI: Nedim Đozić, Meris Mazalović, Emrah Krekić, Kenan Rašidović, Edin Krekić, Benjamin Gogić, Hamza Mazalović, Tarik Glasić, Danis Berberović, Belmin Tabić, Rijad Kljajić, Tarik Čorbić, Ismar Halilović.

JUNIORI: Eldar Suljić, Benjamin Đozić, Hamid Bajić, Amel Omerović, Zihno Alikadić, Haris Dautović, Ibro Hodžić, Benjamin Kupusović, Nedim Đozić, Meris Mazalović, Emrah Krekić, Edin Krekić, Kenan Rašidović, Faris Prašo.

TRENER: Semir Mutapčić

POMOĆNI TRENER: Edin Mazalović

Najzvučnija imena kluba[uredi - уреди | uredi izvor]

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]