Jutarnji TV-magazin

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Jutarnji TV-magazin ili jutarnji TV-show je naziv za vrstu televizijske emisije koja se emitira uživo ujutro ranim danom, obično između 6 i 9 sati, a po svom sadržaju predstavlja kombinaciju informativnog i zabavnog programa. U Britaniji se za ovakvu vrstu emisije koristi izraz televizija za doručak (engleski: breakfast television).

Jutarnji TV-magazin je namijenjen publici koja se nakon ustajanja sprema za odlazak na posao, odnosno kućanicama. Zbog toga na samom početku dominiraju vijesti i servisne informacije, da bi kasnije počeli dominirati nešto ležerniji sadržaji kao što su vježbe, glazbeni brojevi ili intervjui s poznatim ličnostima.

Jedna od najstarijih emisija takve vrste je The Today Show, koji se na američkoj TV-mreži NBC emitira od 1952. godine.

Na prostoru bivše Jugoslavije klasični primjer takve vrste emisije je Dobro jutro, Hrvatska, koja se emitira na Hrvatskoj radioteleviziji od početka 1990-ih. Najstariji primjer sa prostora bivše Jugoslavije i u čitavoj istočnoj Europi je Jutarnji program RTS-a koji se emitira kontinuirano od 1986. godine, svega nekoliko godina nakon upliva Britanije i Francuske kao pionira ovog polja televizijskih vijesti u Europi.

V. također[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]