Jurassic Park (roman)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Jurski park (roman))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jurassic Park
korice prvog izdanja
Autor(i)Michael Crichton
Država Sjedinjene Države
Jezikengleski
Žanr(ovi)Hard science fiction,
Techno-thriller, horor
IzdavačAlfred A. Knopf
Datum izdanja20. novembar 1990[1]
Vrsta medijaštampa (tvrdi uvez)
Stranica400
ISBN0-394-58816-9
OCLC broj22511027
Dewey Decimal813/.54 20
LC klasifikacijaPS3553.R48 J87 1990
Kronologija
Prethodi: Slijedi:
The Lost World

Jurassic Park (sh. Jurski park ili Park iz doba jure) je science fiction roman američkog književnika Michaela Crichtona, poznat kao njegovo najuspješniji i najuticajnije djelo, odnosno predložak za istoimeni film začetak istoimene franšize.

Jurassic Park, koji je po strukturi i stilu sličan brojnim ranijim tehno-trilerima iz Crichtonovog opusa, prikazuje kako je korporacija InGen genetskim inženjeringom, odnosno rekonstrukcijom DNK iz drevnih prahistorijskih fosila uspjela proizvesti žive primjerke davno iščezlih dinosaura, a koje nastoji komercijalno iskoristiti u tematskom zabavnom parku na otoku ispred kostarikanske obale. Radnja prikazuje kako je uprava pred otvaranje na otok dovela grupu naučnika, advokata i drugih gostiju radi demonstracije, ali kako industrijska sabotaža i druge okolnosti dovedu do oslobađanja prahistorijskih zvijeri koje će početi loviti goste i osoblje parka, tjerajući ih da se bore za goli život.

Roman, koji je publici na relativno pristupačan način objašnjavao koncepte DNK, ali se također bavio i filozofskim i bioetičkim pitanjima se odlikovao i eksplicitnim prikazom nasilja i izuzetno mračnim tonom, a što je uključivalo smrt velikog broja likova. Jurassic Park je nakon objavljivanja doživio izuzetan uspjeh, kako kod čitatelja, tako i kod publike. To se odrazilo i na Hollywood, te je samo tri godine kasnije ekraniziran kao film u režiji Stevena Spielberga koji je postigao još veći uspjeh te potakao zanimanje publike za filmove, TV-serije na temu dinosaura. Crichton je, potaknut tim uspjehom, godine 1996. objavio njegov nastavak pod naslovom Lost World.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]