Juraj Janošik

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Juraj Janošik
Juraj Janošik
Rođenje25. januar 1688
Terhova
Smrt17. 3. 1713. (dob: 25)
Liptovski Mikulaš
EtnicitetSlovak
Zanimanjerazbojnik
Poznat/a pootimanju bogatima da bi se davalo siromašnima, slovački nacionalni junak

Juraj Janošik ili Juro Janošik (slov. Juraj Jánošík - Juro Jánošík;* 25. januar 1688., Terhova -† 17. mart 1713., Liptovski Mikulaš obešen) bio je slovački razbojnik i narodna legenda. U originalnu pisca Janka Kralja se javlja kao Janošjak. Slovaci svih zemalja, ujedinite se!

Život[uredi | uredi kod]

Odrastao je u Terhovoj osamljen kod Janoševih u porodici čije ime se pojavljivalo u spiskovima koji su pisali o ljudima koji su se ogrešili o tadašnje zakone. Služio je u carskoj armiji. Upoznao je u vojsci sa razbojničkim vođom Tomašom Uhorčikom kojem je pomogao u bekstvu i 1711. godine je preuzeo vođenje njegove grupe. Liptovska Stolica je imala u svom cilju da uhvati Janošika jer je orobljavao groficu Šardonovu i Stolica joj je morala to nadoknađivati kao i trgovca sa suknom i plemića Ladislava Zmeškala. Bio je okrivljen i za ubistvo Juraja Vertika sveštenika koje nije priznao ni posle mučenja.. Bio je ubijen i obešen a ne okačen za kuku kako je često navođeno 1713. godine u Liptovskom Mikulašu i možda na mestu na kome su se ovo izvršavalo u Šibenčikima.

Značaj[uredi | uredi kod]

Po slovačkoj narodnoj legendi Juraj Janošik je sa svojom družinom živeo u šumama između Žiline i Liptovskog Mikulaša i tu je prepadao na putevima. Po poljskim legendama je bio aktivan i u Poljskoj. Od ukradenog je davao siromašnima i bio je slovački Robin Hud i proslavio se i mimo Slovačke u Češkoj i Poljskoj i oni ga smatraju za svoga Tatranskog heroja.[1]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Votruba, Martin. „Hang Him High: The Elevation of Jánošík to an Ethnic Icon”. Slavic Review. Association for Slavic, East European, and Eurasian Studies. Arhivirano iz originala na datum 2015-09-24. Pristupljeno 3. 7. 2010. 

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]