Junaci Pavlove ulice

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Junaci Pavlove ulice
PaulStreetBoysBookCover.jpg
korice prvog izdanja
Autor(i) Ferenc Molnár
Originalni naslov A Pál utcai fiúk
Naslov prijevoda Junaci Pavlove ulice
Dečaci Pavlove ulice
Država  Austro-Ugarska
Jezik mađarski
Žanr(ovi) omladinski roman
Datum izdanja 1906

Dečaci Pavlove ulice ili Junaci Pavlove ulice je dečji roman Ferenca Molnara, koji je proslavio ovog autora. Prvi put je objavljena 1906. godine na mađarskom jeziku. Godine 1968. po ovoj knjizi snimljen je i istoimeni film.[1]

Radnja[uredi - уреди | uredi izvor]

Roman govori o rivalstvu dveju družina i njihovoj borbi za životni prostor. Jedna je družina Dečaka Pavlove ulice u čiji sastav ulazi i git-udruženja, a druga je Družina crvenih košulja. Git-udruženje je nastalo tako što su njegovi članovi skupljali materijal git sa prozora, nakon čega su morali lopticu gita držati u svom džepu i svakodnevno ga žvakati.

Njihov vođa je bio Vajs, da bi ga kasnije zamenio Kolnai. Članovi su bili sledeći: Vajs, Kolnai, Čele, Čonakoš, Gereb, Barabaš, Nemeček, Rihter i Lesik. Predsednik Dečaka Pavlove ulice je bio Boka. Družina crvenih košulja se sastojala od sledećih članova: Feri Ač, njihov vođa, dva Pastora i drugi. Nemeček je bio taj koji je spasao družinu od crvenih košulja tako što je oborio Feri Ača u pokušaju da oslobodi svoju družinu. Gereb je izdao družinu.

Radnja se dešava u Budimpešti, krajem 19. veka.

Roman se završava tragično, tj. Nemeček se posle svih žrtvi za družinu (tri puta je upao u vodu) razboleo i umro.[2]

Vidi još[uredi - уреди | uredi izvor]

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]