Julijanski datum

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Julijanski dan ili Julijanski dan broj (Julian Day Number, skraćeno JDN na engleskom) je (cijeli) broj dana koji je prošao od ponedjeljka, 1.1. 4713. godine pne. u proleptičkom julijanskom kalendaru Šablon:Fn. Taj dan se broji kao Julijanski dan nula. Tako je svaki broj djeljiv sa 7 ponedjeljak. Također se mogu koristiti negativne vrijednosti. Danas (po UTC) vrijednost je 2460389.

Julijanski datum (JD) je broj dana (s decimalnim razlomcima dana) koji su prošli od 12 (podneva) po srednjem greenwhickom vremenu (UT or TT) tog dana. Zaokruživanjem najbližeg cijelog broja daje broj julijanskog dana. Trenutna vrijednost je 2460388.6409838.

Brojevi julijanskih dana se mogu smatrati vrlo jednostavnim kalendarom, pri čemu je kalendarski datum ništa drugo do cijeli broj. To je korisno za reference, računanja i konverziju. Sistem julijanskih dana su uveli astronomi da bi koristili jedinstveni sistem datuma koji se može koristiti u različitim kalendarima te kako bi sjedinili različite historijske kronologije. Osim izbora nulte točke i imena, julijanski dan i julijanski datum nemaju veze s julijanskim kalendarom.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]

(na engleskom):