Jugurta

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Jugurta (oko 160. pne. - 104. pne. ) je bio berberski kralj Numidije.

Narod Numidije je bio polunomadski i nije se razlikovao od ostalih Berbera Severne Afrike sve do vladavine Masinise, koji je bio rimski saveznik u bici kod Zame. Zbog zasluga u pobedi nad Hanibalom, Rimljani daju Masinisi veliko kraljevstvo ekvivalentno severnom Alžiru. Masinisin sin Mikips ga nasleđuje 148. pne..

Jugurta uči koliko je Rim korumpiran

[uredi | uredi kod]

Jugurta je bio nezakoniti unuk Mikipsa ili praunuk Masinise. Jugurta je bio izuzetno popularan među Numiđanima. Bio je toliko popularan da ga Mikips šalje u Španiju, gde Jugurta stvara korisna prijateljstva sa uticajnim Rimljanima. U Španiji je ratovao tokom opsade Numantije i tu je naučio koliko su Rimljani korumpirani.

Jugurta u borbi za presto

[uredi | uredi kod]

Kad je Mikips umro 118. pne. nasleđuju ga sinovi Himpsal i Adherbal. Himpsal i Jugurta se svađaju. Jugurta ubija Himpsala, a vodi rat sa Adherbalom. Adherbal beži u Rim po pomoć, nakon poraza od Jugurte u otvorenoj bici. Rimljani dele Numidiju na dva dela. Jugurta dobija zapadni deo. Kasnija rimska propaganda je tvrdila da je taj deo bio bogatiji.

Jugurtin rat

[uredi | uredi kod]

Jugurta nastavlja 112. pne. rat sa Adherbalom. Pri tom navlači bes Rima, jer je ubio jednog rimskog bogataša, koji je pomagao Adherbalu. Posle kratkog rata sa Rimljanima Jugurta se predaje i zaključuje povoljan mirovni sporazum. Rimski tribun Memijus tvrdi da je Jugurta do tog sporazuma došao podmićivanjem rimskog komadanta Numidije. Jugurtu pozivaju u Rim da svedoči protiv rimskog komadanta. Posle Jugurta ponovo gubi podršku kada ubija rivala za mesto kralja. Rat između Jugurte i Rima naziva se Jugurtin rat i traje od 112. pne. do 105. pne. .

Izbija ponovo rat između Rimljana i Jugurte, a vodi ga kozul Metel. Rat se produžavao jer su Rimljani želili da odlučno poraze Jugurtu. Frustriran nedostatkom prave borbe protiv Jugurte, rimski oficir Gaj Marije odlazi u Rim sa željom da postane konzul. Kad je izabran za konzula Gaj Marije vrši velike reforme rimske armije. Gaj Marije šalje kvestora Kornelija Sulu u Mauritaniju, da bi se suzbila podrška Jugurti. Uz pomoć kralja Mauritanije hvataju Jugurtu i time završavaju rat. Jugurtu odvode u okovima u Rim, prikazuju ga na trijumfalnom pohodu kroz Rim i ubijaju ga 104. pne. .

U popularnoj kulturi

[uredi | uredi kod]

Jugurta je bio protagonist istoimenog stripa koga je od 1975-1977. godine nacrtao Hermann Houppen.

Povezano

[uredi | uredi kod]

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]