SWAPO

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Jugozapadnoafrička narodna organizacija)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jugozapadnoafrička narodna organizacija
Südwestafrikanische Volksorganisation
Lider Hage Gejngob
Osnovana 19. aprila 1960.
Sedište Vindhuk
Država  Namibija
Ideologija Afrički nacionalizam
Demokratski socijalizam, socijaldemokratija[1][2]
Politička pozicija Levi centar
Narodna skupština
77 / 96
Međunarodno članstvo Socijalistička internacionala
Boje plava, crvena, zelena
internet stranica

Jugozapadnoafrička narodna organizacija (SVAPO) (engl. The South West African People's Organisation (SWAPO)) je politička stranka u Namibiji. Na izborima idu pod nazivom "SVAPO partija"

Na zadnjim zakonodavnim izborima, održanim 15. i 16. novembra 2004, stranka je osvojila 75,1% ili 55 od 78 mesta u parlamentu.

SVAPO je osnovan sa nekoliko drugih grupa grupa kao oslobodilačka organizacija. Posle Prvog svetskog rata, kada je Jugozapadna Afrika - bivša Nemačka kolonija predata Južnoafričkoj Republici pod mandatom za Ujedinjeno Kraljevstvo. Južnoafrička Republika je ovaj mandat pretvorila u vojnu okupaciju, pod aparthejdom.

SVAPO je imao sedište među Ovampo narodom na severu Namibije. 1960ih, SVAPO se spojio sa oslobodilačkom organizacijom Namibijskog naroda, protiv organizacija iz Južne Afrike. SVAPO je bio vojna organizacija, koristeći gerilske borbe u borbi protiv Južnoafričke vojske. Organizacija je imala sedište u Zambiji do 1975, posle toga u Angoli, gde se SVAPO ujedinio sa Marksističkim MPLA organizacijom (engl. Marxists in the Popular Movement for the Liberation of Angola (MPLA)).

Kada je Namibija dobila nezavisnost 1990. godine, SVAPO je postao dominantna politička partija, sa predsednikom Sem Nujoma, koji je izabran za prvog predsednika Namibije. Nujoma je promenio ustav da bi se mogao ponovo kandidovati 1999. na predsedničkim izborima. 2004, za predsednika je izabran pripadnik SVAPO parije za novog predsednika republike, Nifikepunje Pohamba (engl. Hifikepunye Pohamba). Sadašnji predsednik Namibije i SVAPO partije je imao te funkcije do 2007. godine.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]