Jovan Zebić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jovan Zebić
Biografija
Datum rođenja 5. maj 1939.
Mesto rođenja Runjani (Kraljevina Jugoslavija)
Datum smrti 15. mart 2007.
Mesto smrti Beograd (Srbija)
Politička partija Socijalistička partija Srbije
Mandat(i)
ministar finansija
septembar 1994. — jun 1996.

Jovan Zebić (Runjani, 5. maj 1939Beograd, 15. mart 2007) je bio srpski političar i ekonomista.

Biografija[uredi | uredi kod]

Rođen je u 5. maja 1939. u Runjanima, otac mu se zvao Branislav.[1] Završio je Ekonomski fakultet u Beogradu gde je i doktorirao.

Radnu karijeru je počeo u Saveznom sekretarijatu za privredu, zatim je bio načelnik za privredu i finansije beogradske opštine Stari grad, potom je 11 godina bio gradski sekretar za finansije Beograda, onda viceguverner Narodne banke Jugoslavije.

Od 1989. bio je član Izvršnog veća Skupštine SR Srbije i republički sekretar za finansije. Od marta 1993. bio je potpredsednik Vlade SRJ, a privremeno je obavljao i funkciju ministra finansija u istoj vladi do 5. jula 1993. godine. Od septembra 1994. do juna 1996. godine ponovo je obavljao funkciju ministra finansija, a od 9. aprila 1998. do oktobra 2000. bio je potpredsednik Savezne vlade.

Jovan Zebić je pripadao generaciji onih ljudi koji su učestvovali u osnivanju Socijalističke partije Srbije. Bio je više godina član Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije, narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije i savezni poslanik u Veću građana Savezne skupštine SRJ, kao pripadnik te partije obavljao je i pomenute funkcije republičkog i saveznog ministra za finansije i potpredsednika Savezne vlade.

Veće građana Savezne skupštine ukinulo mu je poslanički imunitet na sednici održanoj 11. maja 2001. godine, na zahtev istražnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu radi vođenja istrage zbog finansijskih malverzacija. Krivična prijava je podneta 31. marta 2001, a istraga je trajala šest godina. Protiv Jovana Zebića i Mihalja Kertesa je 13. marta 2007. podignuta optužnica specijalnog tužioca za borbu protiv organizovanog kriminala, koja ih tereti za iznošenje višemilionskih iznosa novca iz Srbije na Kipar, u vreme vladavine Slobodana Miloševića. Istragom su bili obuhvaćeni i Slobodan Milošević, koji je u međuvremenu umro, i Nikola Šainović protiv koga se vodi proces u Haškom tribunalu, pa oni nisu uključeni u optužnicu.

Jovan Zebić je ubrzo posle podizanja optužnice umro 15. marta 2007. u Beogradu.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „BBC News”. news.bbc.co.uk. 

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]