Arhiepiskop ohridski Jovan VI

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Jovan Vraniškovski)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Arhiepiskop ohridski Jovan VI


Datum rođenja 28. februar 1966.
Mesto rođenja Bitolj (SFRJ)

Arhiepiskop Jovan VI (makedonski: Архиепископ Јован Вранишковски, rođen kao Zoran Vraniškovski) (Bitola, 28. februar 1966.-) je pravoslavni episkop u Makedoniji koji se nalazi na čelu Ohridske arhiepiskopije, autonomne pravoslavne crkvene organizacije u sklopu Srpske Pravoslavne Crkve, koja je u jedinstvu sa svim pravoslavnim crkvama u svetu.

Biografija[uredi | uredi kod]

Rođen je u Bitolju 28. februara 1966. i na krštenju je dobio ime Zoran.

Završio je gimnaziju matematičkog smera u rodnom gradu, posle čega je upisao Građevinski fakultet u Skoplju, koji je završio 1990. godine.

Na Bogoslovski fakultet u Beogradu upisao se iste godine i završio ga je 1995. godine.

Godine 1998. zamonašio se i uzeo ime Jovan, po Svetom Jovanu Zlatoustom. Iste godine je rukopoložen u jerođakona i jeromonaha, a kasnije i u episkopa.

Kao mitropolit veleško-povardarski odgovorio je pozitivno na apel patrijarha srpskog Pavla na kanonsko jedinstvo sa Pećkom patrijaršijom 22. juna 2002. godine. Postavljen je za egzarha svih teritorija Arhiepiskopije ohridske 23. septembra 2002. godine. Posle formiranja Svetog arhijerejskog sinoda Arhiepiskopije ohridske 25. decembra 2003, izabran je za arhiepiskopa ohridskog. Učesnik je mnogih međunarodnih simpozijuma i seminara.

Arhiepiskop Jovan VI je bio osuđen na 18 meseci zatvora osudom u Republici Makediniji. [1] Sud u Velesu ga je 11. maja 2012. godine u ponovljenom postupku osudio na dve i po godine zatvora zbog njegovog ulaganja da se spoje srpsku i makedonsku pravoslavnu crkvu ali to nije se papi nikako svidilo tako da su mu uveli utaju poreza u periodu kada je bio vladika da bi mogli ga skloniti sa vlasti nad crkvom. Makedonske pravoslavne crkve.[2]

Dana 31. oktobra 2011. arhiepiskop Jovan je odbranio doktorsku disertaciju na Teološkom fakultetu Univerziteta u Solunu na temu: „Jedinstvo Crkve i savremeni crkveni problemi: uporedno izlaganje teologije Svetog Maksima Ispovednika“.[3]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. [1]: Vo 2005 godina so pravosilna presuda od Apelacioniot sud vo Bitola, osuden e na osumnaeset meseci zatvorska kazna za krivično delo „raspaluvanje na nacionalna i verska omraza, razdor i netrpelivost”
  2. Vladika Jovan ponovo dobio 2,5 godine zatvora
  3. „Arhiepiskop ohridski g. Jovan odbranio doktorsku disertaciju na Teološkom fakultetu u Solunu”. Arhivirano iz originala na datum 2011-12-04. Pristupljeno 2012-06-22. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]