Jovan Stojsavljević

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
JOVAN STOJSAVLJEVIĆ
Mesto rođenjaBeograd
Srbija Kraljevina Srbija
Datum smrti17. 10. 1941. (26 godina)
Mesto smrtiJajinci, kod Beograda
Srbija Srbija
Profesijametalski radnik
Član KPJ odpre rata
Učešće u ratovimaNarodnooslobodilačka borba

Jovan Jovo Stojsavljević (Beograd, 18. jul 1915Jajinci, kod Beograda, 17. oktobar 1941) bio je komunistički revolucionar i učesnik Narodnooslobodilačke borbe.

Biografija[uredi | uredi kod]

Rođen je 18. jula 1915. godine u Beogradu, a poreklom je iz mesta Zrmanja u Lici.

U Titelu je izučio limarski zanat, a potom se doselio se u Zemun i zaposlio u fabrici aviona „Ikarbus“. Kao mladi radnik pristupio je revolucionarnom radničkom pokretu i istako se u organizovanju štrajkova. Po zadatku Partije, prešao je u fabriku u Rakovicu.

Godine 1938. postao je član Pokrajinskog komiteta SKOJ-a za Srbiju, a početkom 1939. godine, posle obnavljanja partijske organizacije u Zemunu, postavljen je za sekretara Rejonskog komiteta KPJ za Zemun.

Zbog revolucionarnog rada, više puta je bio privođen i proganjan. Godine 1939. je bio uhapšen i tada je policija kod njega našla dosta partijskog propagadnog materijala, među kom je bila - istorija SKP(b), govor Palmira Toljatija na Sedmom kongresu Kominterne, Osnovi lenjinizma i dr. U zatvoru je bio zadržan deset meseci, a maja do novembra 1940. godine je bio i u koncentracionom logoru u Bileći. Kada je izveden pred sud, pravdao se da je taj materijal dobio od jednog studenta i da nije znao da je ta literatura zabranjena. Sud ga je tada oslobodio.

Za člana Centralnog komiteta Saveza komunističke omladine Jugoslavije izabran je septembra 1940. godine, dok je još uvek bio u zatvoru. Godine 1941. neposredno pred početak Drugog svetskog rata u Jugoslaviji, pozvan je na odsluženje vojnog roka. Kapitulacija Jugoslovenske vojske, aprila 1941. zatekla ge je u Kninu. Odatle se prebacio u Zemun.

Posle okupacije Kraljevine Jugoslavije, boravio je najpre u Zemunu, gde je ponovo obavljao dužnost sekretara Rejonskog komiteta, a potom i u Beogradu. Aktivno je radio na pripremanju oružane borbe u okupiranom Beogradu - organizovao je udarne grupe, koje su izvršavale složene i opasne zadatke. Kao član Centralnog komiteta SKOJ-a, održavao je veze i sarađivao sa Pokrajinskim komitetom SKOJ-a za Vojvodinu.

Avgusta 1941. godine, uhapšen je Ratko Mitrović Šilja, takođe član CK SKOJ-a. On se pred Specijalnom policijom loše držao i izdao mnoge drugove, među kojima i Jovu. Uhapšen je 10. oktobra 1941. godine u Topčideru. Potom je prebačen u Banjički logor, a zatim posle nedelju dana steljan u Jajincima.

Jedna ulica u zemunskom naselju Nova Galenika, nosi njegovo ime.[1]

Reference[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Srbija u Narodnooslobodilačkoj borbi - Beograd. „Prosveta“, Beograd i „Nolit“, Beograd 1964. godina.
  • Ljiljana Zorkić i Miroslav Turudić Zemun - spomenici revolucije. „Turistička štampa“, Beograd 1984. godina.
  • Ulice i trgovi Beograda. Biblioteka grada Beograda, Beograd 2004. godine.