Jovan Milićević

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Disambig.svg
Za ostale upotrebe, pogledajte Jovan Milićević (razvrstavanje).

Jovan Milićević (20. januar 1927, Beograd17. januar 1984, Beograd) je bio srpski istoričar.

Osnovnu školu, gimnaziju i Filozofski fakultet (1953) završio je u Beogradu. Dve godine radio je na Vojnomedicinskoj akademiji pa je potom izabran za asistenta na Katedri za nacionalnu istoriju. Doktorirao je 1962, izabran je za docenta 1963, za vanrednog profesora 1970, a za redovnog 1982. godine. Predavao je istoriju naroda Jugoslavije u Novom Sadu.

Milićević se bavio istorijom srpskog naroda u XIX i XX veku. Istraživao je u svim domaćim arhivama a od stranih u Beču, Gracu i Budimpešti. Monografija Jevrem Grujić, istorijat svetoandrejskog liberalizma (1964) jeste njegova doktorska disertacija i najznačajnije delo. Za Istoriju srpskog naroda (5. tom) Milićević je napisao dva teksta. U prvom je obradio istoriju Srbije od odlaska kneza Miloša sa vlasti do ubistva kneza Mihaila (1839-1868). U drugom je prikazao prošlost Crne Gore od sudbonosnih bitaka sa Turcima s kraja XVIII veka (1797) do smrti vladike i pesnika Petra II Petrovića Njegoša (1851).

Napisao je još tri sintetička rada-u knjizi Vojvodina, znamenitosti i lepote, obradio je istoriju Srba u južnoj Ugarskoj u XVI i XVII veku, a u knjizi Socijalistička republika Srbija prošlost matice srpskog naroda od pogibije poslednjeg sremskog despota do početka Prvog svetskog rata. Za Enciklopediju Jugoslavije napisao je pored više tekstova o ličnostima i događajima iz naše prošlosti, pregled istorije Srbije od 1459. do 1858. godine (za Vojvodinu do 1690). Pisao je i udžbenike istorije za osnovnu školu.

Posebno je proučavao društvenu istoriju Srbije u XIX veku opredelivši se za više područja ispitivanja: institucije, ideologije, bune, ličnosti. Od posebnog su značaja njegove studije o Narodnoj skupštini (Narodne skupštine u Srbiji 1839-1843;Petrovska skupština 1848), političkim događajima (Opozicija u Srbiji uoči stvaranja organizovanih političkih stranaka 1878-1881; O političkim shvatanjima konzervativaca i liberala 1859. godine; Javnost Beograda prema aneksiji Bosne i Hercegovine), bunama (Istorija Katanske bune), ličnostima (Omladinski i liberalni ideolog Vladimir Jovanović, sa A. Stojkovićem). Jedan je od priređivača sabranih dela Svetozara Markovića i pisac dela knjige Sto godina Filozofskog fakulteta.