Josip Friščić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Josip Friščić
Josip Friščić

Mandat
17. prosinca 2005. – 28. siječnja 2012
Prethodnik Zlatko Tomčić
Nasljednik Branko Hrg

Potpredsjednik Hrvatskog sabora
Mandat
11. siječnja 2008. – 23. prosinca 2011

Mandat
2001. – 2008.

Rođenje 15. kolovoza 1949.
Subotica Podravska
Smrt 23. siječnja 2016.
Križevci
Politička stranka HSS
Zanimanje političar

Josip Friščić (Subotica Podravska, 15. kolovoza 1949. - 23. siječnja 2016.) bio je hrvatski političar, koji je služio kao bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši predsjednik HSS-a. Pod njegovim vodstvom se HSS vratila na vlast omogućivši sa HDZ-u da stekne većinu nakon tijesnih izbora 2007. godine i omogući Ivi Sanaderu da ostane premijer. Funkciju je napustio 2012. godine nakon gubitka izbora 2011. godine.

Životopis[uredi | uredi kod]

Potpredsjednik Hrvatskog sabora od 11. siječnja 2008. godine. Župan Koprivničko-križevačke županije od 2001. do 2008. godine. Stanuje u selu Koprivničkom Ivancu u kojem je godinama rada bitno unaprijedio društveni život. Godine 1971. zapošljava se u Zajednici za financiranje osnovnog školstva, a 1989. godine izabran je za tajnika SIZ-a odgoja i osnovnog obrazovanja općine Koprivnica. Rješenjem župana Koprivničko-križevačke županije od 29. lipnja 1993. godine imenovan za vršitelja dužnosti sekretara Sekretarijata za gospodarstvo u Koprivnici, a u siječnju 1994. godine postavljen je na položaj vršitelja dužnosti pročelnika Ureda za gospodarstvo Koprivničko-križevačke županije.

Na početku rata imenovan je u Krizni štab općine Koprivnica, te obavlja poslove u vezi funkcioniranja društvenih djelatnosti i poslove organizacije prihvata i zbrinjavanja prognanika i izbjeglica. Odlukom Ureda Vlade Republike Hrvatske imenovan je za predsjednika Odbora za prikupljanje i distribuciju humanitarne pomoći. Nakon donošenja Zakona o lokalnoj samoupravi i upravi te nakon ustroja Grada Koprivnica kao jedinice lokalne samouprave, imenovan je za pročelnika Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Grada Koprivnice. U dva mandata odlukom Županijske skupštine Koprivničko-križevačka županija izabran je za člana Županijskog poglavarstva.

U više razdoblja član je stručnih timova za izradu programa razvoja općine Koprivnica i Koprivničko-križevačke županije. Poseban doprinos daje kao nositelj programa razvoja poduzetničkih zona za obrt, malo i srednje poduzetništvo te njihovog povezivanja s velikim gospodarskim subjektima. Dugi niz godina obnaša veći broj funkcija u društvenim, športskim i humanitarnim organizacijama. Nakon izbora 2001. godine izabran je za župana Koprivničko-križevačke županije. U radnim aktivnostima posebno se zalaže za unapređivanje materijalnog stanja djelatnosti društvene brige o djeci predškolske dobi i osnovnog školstva. Rukovodio je poslovima izgradnje niza objekata u tim djelatnostima uz punu suradnju i pomoć gospodarstvenika na koprivničkom području. Od 1992. godine član je HSS-a. Osnivač je velikog broja ogranaka i općinskih organizacija.

Dana 17. prosinca 2005. izabran za predsjednika HSS-a. 2008. izabran za potpredsjednika Hrvatskog sabora. Na toj funkciji ostao je do 23. prosinca 2011.Desetljećima je društveno aktivan u selu Koprivničkom Ivancu, gdje živi. Godine 2012. prestao je obnašati dužnost predsjednika HSS-a, a zamijenio ga je Branko Hrg. Nakon višemjesečne borbe s rijetkim oblikom raka, umro je u koprivničkoj bolnici 23. siječnja 2016. u 67.godini života.